Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Vláda schválila Národný program duševného zdravia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vláda chce plnením programu zabezpečiť v oblasti duševného zdravia humánnu, modernú a dostupnú starostlivosť pre všetkých obyvateľov SR.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Komunitná, humánne zameraná a multidisciplinárna starostlivosť o duševné zdravie sa musí stať štandardom v poskytovaných službách. Vyplýva to z Národného programu duševného zdravia a jeho akčného plánu do roku 2030, ktorý v stredu schválila vláda. Materiál prináša viacero opatrení, ktorých implementácia má viesť ku systémovým a udržateľným zmenám.

"SR v oblasti starostlivosti o duševné zdravie čelí množstvu komplexných výziev. Nedostatočná dostupnosť k podporným službám, absentujúce koordinované a cielené programy prevencie, zvyšujúci sa výskyt psychických porúch, neadekvátna koordinácia, podhodnotenosť významu financovania a kvality služieb a v neposlednom rade stigmatizácia osôb s psychickými poruchami a nedostatočná podpora ich zotavenia a integrácie do bežného života predstavujú najdôležitejšie témy, ktoré si vyžadujú systémové riešenia na celonárodnej úrovni," uvádza sa v programe.

Vláda chce plnením programu zabezpečiť v oblasti duševného zdravia humánnu, modernú a dostupnú starostlivosť pre všetkých obyvateľov SR. Hlavnými cieľmi do roku 2030 sú okrem iného vytvoriť nadrezortný systém koordinácie prevencie a skorej intervencie či zabezpečiť programy prevencie vo všetkých regiónoch Slovenska. Víziou je tiež vytvorenie programov zameraných na destigmatizáciu a inklúziu osôb s psychickými poruchami či zabezpečenie systematického a kvalitného vzdelávania pre odborníkov.