Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Vláda schválila správu k paktu o hospodárskych či kultúrnych právach

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Správu má rezort diplomacie predložiť príslušnému výboru OSN do konca októbra.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Pokroky v oblasti inklúzie príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít, podporné opatrenia vo vzdelávaní zohľadňujúce potreby žiakov a študentov so špecifickými potrebami, ale i kroky v oblasti práva na primerané bývanie, zamedzenia rodovej diskriminácie v zamestnaní či zdravotnej starostlivosti zameranej na reprodukčné zdravie ženy sú súčasťou štvrtej periodickej správy SR o plnení záväzkov v oblastiach, ktorých sa dotýka Medzinárodný pakt o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach. Dokument informujúci o konkrétnych krokoch vlády SR prijatých v období rokov 2019 - 2024 schválil v utorok kabinet.

V prvej časti správy sú uvedené informácie o opatreniach prijatých podľa jednotlivých článkov paktu. "V druhej časti správy reaguje SR na záverečné odporúčania Výboru OSN pre hospodárske, sociálne a kultúrne práva, ktoré jej boli adresované po prerokovaní tretej periodickej správy k paktu výborom v októbri 2019," doplnil predkladateľ materiálu Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Správa sa napríklad venuje aj zmenám v mediálnej legislatíve, inštitucionálnej podpore Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) či opatreniam eliminujúcim extrémizmus a xenofóbiu a posilňujúcim medzikultúrnu spoluprácu.

Správu má rezort diplomacie predložiť príslušnému výboru OSN do konca októbra.