Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Slovensko

Vláda schválila vyše 1,5 milióna eur pre okresy Malacky a Pezinok

Na snímke vpravo predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), tretia vpravo vicepremiérka a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD), štvrtý vpravo podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS), štvrtý vľavo minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD), tretia vľavo štátna tajomníčka Ministerstva vnútra SR Lucia Kurilovská, druhý vľavo minister práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Erik Tomáš (Hlas-SD) a vľavo zľava minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker počas výjazdového rokovania vlády SR 9. októbra 2024 v Modre. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ministerstvo kultúry (MK) SR má podľa materiálu v spolupráci so Slovenským národným múzeom spustiť proces verejného obstarávania na rekonštrukciu Múzea Ľudovíta Štúra, a to vo výške 2,8 milióna eur

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Modra 9. októbra (TASR) - Vláda schválila viac ako 1,55 milióna eur na projekty obcí a miest okresov Malacky, Pezinok a iných právnických osôb. Urobila tak v stredu na svojom výjazdovom rokovaní v Modre.

"Sú to dotácie na malé projekty alebo na projekty, ktoré nie sú schopné mestá a obce zvládnuť alebo dokončiť z vlastných zdrojov. Napríklad pre mesto Malacky pôjde 150.000 eur na prístavbu futbalového štadióna, pre mesto Pezinok 120.000 eur na prístavbu a prestavbu domu smútku, pre mesto Modra 100.000 na obnovu kultúrneho domu," priblížil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Ministerstvo kultúry (MK) SR má podľa materiálu v spolupráci so Slovenským národným múzeom spustiť proces verejného obstarávania na rekonštrukciu Múzea Ľudovíta Štúra, a to vo výške 2,8 milióna eur. Rovnako má v rámci roku Ľudovíta Štúra 2025 sprístupniť školám počas vzdelávacieho procesu Múzeum Ľudovíta Štúra za zvýhodnených podmienok.

Vláda pre Modru vyčlenila 170.000 eur na vypracovanie štúdie a projektovej dokumentácie pre projekt "Obnova miesta postrelenia Ľudovíta Štúra". Ďalších 122.000 eur pôjde pre Modru na vypracovanie štúdie a projektovej dokumentácie pre dobudovanie chodníka na cintoríne k Štúrovmu pomníku a pamätníku.

Ministri tiež schválili vyčlenenie 100.000 eur pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK) za účelom exteriérových a interiérových stavebných úprav a výmeny vybavenia a technického zariadenia intervenčného a diagnosticko-rehabilitačného centra na Donnerovej ulici v Bratislave. Ďalších 20.000 eur pre občianske združenie Centrum bezbariérovej komunikácie, ktoré môže peniaze použiť na pokrytie osobných výdavkov na zamestnancov, odmien pre tlmočníkov a materiálno-technické zabezpečenie projektu Online tlmočník.



Športový klub polície (ŠKP) Bratislava bude môcť podľa uznesenia vlády rátať so sumou 40.000 eur na nákup automobilu pre biatlonový oddiel ŠKP v rámci podpory a rozvoja mladých talentov biatlonu. Ďalšie schválené prostriedky vo výške 120.000 eur sú určené na projektovú dokumentáciu a dobudovanie kotolne pre budovu Biocentra Výskumného ústavu potravinárskeho v Modre.

Za účelom podpory zachovania výroby modranskej keramiky má MK vytvoriť podmienky a prispieť k rozvoju, povedomiu o keramike, prípadne zriadiť Ľudovú školu keramiky. Z výjazdového rokovania vlády bude finančne podporený projekt "Poslední veľkí majstri majoliky", a to sumou 20.000 eur pre občianske združenie Slovenská ľudová majolika.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR má zabezpečiť realizáciu rekonštrukcie a obnovy národnej kultúrnej pamiatky bývalého Evanjelického gymnázia v Modre. Má sa tam vybudovať školiace a vzdelávacie stredisko, vyplýva z materiálu.

Návrh taktiež obsahuje opatrenia a celkovo desať úloh zameraných na podporu vinohradníctva, vinárstva, ovocinárstva a súvisiaceho výskumu a vývoja, cestovného ruchu a voľnočasových aktivít. Realizovať ich budú rezorty pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, životného prostredia, školstva, cestovného ruchu a športu v spolupráci s mestom Modra, BSK a akademickou sférou.

Materiál reaguje aj na nedávnu povodňovú situáciu. Napríklad MŽP zabezpečí analýzu stavu odtokových kanálov v BSK, pripraví v spolupráci so samosprávami a štátnym Slovenským vodohospodárskym podnikom harmonogram čistenia a vytvorí finančnú schému z Envirofondu.

Vláda zároveň navrhuje opatrenia a úlohy zamerané na posilnenie regionálnej konkurencieschopnosti a rozvoj pracovnej sily. Ministerstvo vnútra má preveriť možnosti na zriadenie klientskeho centra Okresného úradu Pezinok. V oblasti športu kabinet navrhuje v spolupráci s primátorom Pezinka podporiť výstavbu hokejovej haly v Pezinku. V oblasti zdravotníctva sa navrhuje vyhlásenie výzvy na vybudovanie centier integrovanej zdravotnej starostlivosti.

"Bude nevyhnutné analyzovať stav siete stredných škôl a optimalizovať sieť škôl v BSK s cieľom zvýšenia potenciálu spolupráce so zamestnávateľmi v duálnom vzdelávaní a vytvárania efektívnejších klastrov škôl, ktoré budú silnejšími partnermi pre firmy a vysoké školy a budú rýchlejšie a efektívnejšie reagovať na zmeny a výzvy v oblasti stredného školstva," tvrdí vláda.