Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Vláda schválila zákon o vzdelávaní dospelých

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker. Foto: TASR - Pavol Zachar

Podporiť má okrem iného aj flexibilné možnosti získavania kvalifikácií a lepšiu zrozumiteľnosť a využiteľnosť kvalifikácií v medzinárodnom kontexte.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Vláda na stredajšom zasadnutí schválila návrh zákona o vzdelávaní dospelých. Zámerom je zaviesť systémové nástroje celoživotného vzdelávania, ktoré zmiernia vplyvy spoločenských a technologických zmien na životy ľudí. Vzdelávací systém tak reaguje na súčasný trh práce. Pre každého občana SR sa má zabezpečiť celoživotný prístup k možnostiam vzdelávať sa, rozvíjať svoje zručnosti a kompetencie.

"Zmeny, ktorými prechádza v súčasnosti trh práce, sú spojené najmä s prebiehajúcou Priemyselnou revolúciou 4.0 a s ňou spojenou digitalizáciou a automatizáciou výroby a služieb. Tieto zmeny majú za následok nutnosť, aby vzdelávací systém pružnejšie reagoval na tieto zmeny," uviedlo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR v predkladacej správe.

Súčasťou systému celoživotného vzdelávania má byť aj zavedenie individuálnych vzdelávacích účtov a zohľadnenie úlohy vysokých škôl ako dôležitých poskytovateľov celoživotného vzdelávania, ktorí podľa rezortu pomáhajú adaptácii na meniace sa spoločenské, ekonomické a technologické prostredie.

Podporiť má aj flexibilné možnosti získavania kvalifikácií a lepšiu zrozumiteľnosť a využiteľnosť kvalifikácií v medzinárodnom kontexte. Cieľom navrhovaných zmien je systematizovanie kvalifikácií v SR a sprehľadnenie ich typológie.

Ďalej sa vymedzuje Národná sústava kvalifikácií a Slovenský kvalifikačný rámec a špecifický inštitút "mikroosvedčenia" ako rámce pre všetky subsystémy. V návrhu zákona sa upravuje aj proces overovania vzdelávacích výstupov podľa štandardov Slovenského kvalifikačného rámca vrátane ustanovenia jednotlivých fáz, ktoré pozostávajú z identifikácie, dokumentácie, hodnotenia a potvrdzovania vzdelávacích výstupov, a ktoré sú navrhnuté pre celý vzdelávací systém.

Do návrhu zákona sa zavádza nový systémový prvok kvality vzdelávacej inštitúcie, takzvaná certifikácia vzdelávacej inštitúcie. Medzi plánované opatrenia Stratégie celoživotného vzdelávania a poradenstva na roky 2021-2030 patrí aj posilnenie motivácie pre účasť na vzdelávaní zavedením takzvaných individuálnych vzdelávacích účtov, čím sa podľa ministerstva školstva znížia finančné bariéry, posilní informovanosť o ponuke kurzov záujemcu. Tiež sa signalizuje záujem štátu posilniť individuálnu zodpovednosť za úroveň zručností jednotlivca.