Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Slovensko

Vláda súhlasí, aby bolo použitie biologických zbraní vojnovým zločinom

V popredí sprava podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, predseda vlády SR Peter Pellegrini, podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír a podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos počas 129. schôdze vlády SR 20. novembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Vyplýva to z troch dodatkov k článku 8 Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu, s ktorými v utorok súhlasila vláda.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Použitie biologických zbraní, laserových zbraní, ktorých účelom je spôsobiť trvalé oslepnutie a zbraní, ktorých primárnym účelom je spôsobiť poranenie úlomkami, ktoré nezachytí röntgen, by malo byť vojnovým zločinom. Vyplýva to z troch dodatkov k článku 8 Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu, s ktorými v utorok súhlasila vláda. Vyjadriť sa k nim ešte musí Národná rada SR, následne môže prezident SR dodatky ratifikovať.

"Je možné, že po ukončení vnútroštátnych schvaľovacích procesov bude Slovenská republika, ako štát, u ktorého dodatky nevyžadujú zmeny vnútroštátnej legislatívy, jedným z prvých štátov, pre ktorý dodatky nadobudnú platnosť," uvádza rezort diplomacie, ktorý návrh na ratifikáciu predložil. Ratifikácia dodatkov bude podľa neho vyjadrením podpory medzinárodnému spoločenstvu v jeho snahe bojovať proti beztrestnosti.