Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Slovensko

Vláda súhlasila s návrhom zvýšenia príspevku pre kultúru menšín

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová. Foto: TASR - Martin Baumann

Táto poslanecká novela je plne v súlade s programovým vyhlásením vlády SR, a preto ju rezort kultúry plne podporuje, uviedla ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

Bratislava 26. júna (TASR) - Vláda na stredajšom rokovaní súhlasila s návrhom zvýšenia príspevku pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) na najmenej 8,8 milióna eur ročne. Zmena nadväzuje na uznanie vietnamskej komunity žijúcej v SR za národnostnú menšinu. Ide o návrh skupiny poslancov Národnej rady SR, ktorého cieľom je novela Zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín. TASR o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry (MK) SR Petra Bačinská.

"Táto poslanecká novela je plne v súlade s programovým vyhlásením vlády SR, a preto ju rezort kultúry plne podporuje. Verím, že aj vďaka týmto zmenám si fond bude ešte lepšie plniť svoju verejnoprávnu funkciu, čo bude v prospech všetkých národnostných menšín na Slovensku," poznamenala ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová.

Keďže za koordinačnú alebo odbornú radu vietnamskej národnostnej menšiny pribudne v správnej rade fondu jeden člen, správna rada by mala podľa ministerstva párny počet členov. "Novela preto stanovuje, že po novom bude ministerka kultúry vymenovávať a odvolávať dvoch členov namiesto jedného. Správna rada ich tak bude mať po novom 17," priblížila Bačinská.

Novelou zákona doterajším členom rady nebude podľa nej plynúť nové funkčné obdobie, ale svoju funkciu budú vykonávať do skončenia svojho pôvodného funkčného obdobia.