Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Slovensko

Vláda: Vedecké inštitúcie aj verejnosť sa majú riadiť kódexom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ako podotklo ministerstvo, dôležitou súčasťou zabezpečenia kultúry výskumnej integrity je vytvorenie nadinštitucionálnej platformy na národnej úrovni - Národnej komisie pre výskumnú integritu a etiku.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Vedecké a akademické inštitúcie aj verejnosť sa majú riadiť Kódexom výskumnej integrity a etiky na Slovensku. Cieľom je prispievať k všeobecnému, integrálnemu dodržiavaniu náročných etických požiadaviek a predchádzať neetickému alebo nečestnému konaniu a správaniu v oblasti vedy, výskumu a vývoja. Vláda kódex schválila na stredajšom rokovaní. Do 31. októbra tohto roka chce zriadiť národný orgán na kontrolu jeho dodržiavania.

"Kódex výskumnej integrity a etiky na Slovensku je spoločným vyjadrením prijímania etických záväzkov a požiadaviek výskumnej integrity, ktoré sú záväzné pre všetkých odborných vedeckých a akademických pracovníkov v oblasti vedy a výskumu, ako aj pre všetky štátne alebo súkromné organizácie a inštitúcie, ktoré plánujú, hodnotia, vykonávajú, publikujú alebo financujú základný alebo aplikovaný vedecký výskum a vývoj na území SR (vrátane ich účasti v medzinárodnej vedeckej alebo technologickej spolupráci), ktoré sú financované z verejných zdrojov," uviedlo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR v materiáli.

Výskumní pracovníci, vysokoškolskí učitelia, študenti, výskumné inštitúcie, vysoké školy, grantové agentúry a celý systém organizovania výskumných činností zo samotnej podstaty svojich aktivít majú byť podľa rezortu povinní dodržiavať a podporovať zásady výskumnej integrity. Patria medzi ne čestnosť v komunikácii a zverejňovaní informácií, spoľahlivosť a pravdivosť pri vykonávaní výskumu, objektivita a ďalšie.

Ako podotklo ministerstvo, dôležitou súčasťou zabezpečenia kultúry výskumnej integrity je vytvorenie nadinštitucionálnej platformy na národnej úrovni - Národnej komisie pre výskumnú integritu a etiku. "Bude dbať o harmonizáciu inštitucionálnych štruktúr a procedúr a ich implementáciu, bude poradným orgánom pre individuálne inštitúcie a ich etické komisie, bude monitorovať ich činnosť a pomáhať pri tvorbe národných vzdelávacích programov a v neposlednom rade reprezentovať SR v oblasti upevňovania výskumnej integrity na medzinárodnej úrovni," priblížilo.

Kódex výskumnej integrity a etiky na Slovensku podľa rezortu komplementárnym spôsobom nadväzuje na platnú domácu, medzinárodnú a predovšetkým európsku legislatívu, ako aj na obdobné domáce a medzinárodné dokumenty. Poznamenal, že zavedenie pravidiel správnej výskumnej praxe, kultúry výskumnej etiky a integrity má byť povinnou podmienkou pri uchádzaní sa výskumníkov o financovanie výskumných projektov v rámci programu Horizont Európa.