Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Vláda vymenovala ďalších funkcionárov

Na snímke vľavo premiér SR Robert Fico prichádza na 2. schôdzu vlády SR, vpravo hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová v stredu 6. apríla 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Vláda dnes vymenovala do funkcie hlavného hraničného splnomocnenca SR a vedúceho služobného úradu na ministerstve obrany.

Bratislava 6. apríla (TASR) – Záujmy Slovenska na spoločných hraniciach so susednými štátmi bude zastupovať Ladislav Csémi. Vláda ho dnes vymenovala do funkcie hlavného hraničného splnomocnenca Slovenskej republiky.

Csémi vo funkcii nahradil Ľudovíta Bíróa. V súlade so štatútom je výkon funkcie splnomocnenca spojený s výkonom funkcie riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície (ÚHCP) Prezídia Policajného zboru. Bíró ukončil pôsobenie na čele ÚHCP vo februári 2016 a stal sa policajným pridelencom v Berlíne.

Úlohou hraničného splnomocnenca je riešenie incidentov, mimoriadnych udalostí a všetkých problémov týkajúcich sa štátnych hraníc, ako aj realizácia medzinárodných zmlúv ohľadom nich.

Činnosť splnomocnenca sa týka spoločných hraníc so všetkými susednými štátmi s výnimkou Rakúska. S ním Slovensko nemá uzatvorenú bilaterálnu zmluvu o režime a spolupráci na spoločných štátnych hraniciach.

Na post vedúceho služobného úradu na MO SR nastúpi Jozef Hudák

Dnešným dňom na poste vedúceho služobného úradu na ministerstve obrany (MO) končí Ľudovít Macháček. Z funkcie ho na návrh rezortu obrany odvolala vláda SR.

Na jeho miesto zároveň kabinet vymenoval Jozefa Hudáka, ktorý sa úradu ujme vo štvrtok 7. apríla.

Štátnym tajomníkom MZ SR má byť Stanislav Špánik

Dvojkou na ministerstve zdravotníctva má byť onkológ Stanislav Špánik. Novinárom to dnes po zasadnutí vlády potvrdil šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru–SD). "Áno, je to kandidát, ktorého navrhujem," uviedol. Na poste štátneho tajomníka má vystriedať Mária Miklošiho.

Drucker návrh na jeho menovanie predložil už na dnešné zasadnutie vlády. Kabinet však rokovanie o tomto bode prerušil. "Po formálnej stránke sme sa dohodli, že to bude riadnym spôsobom schválené na budúci týždeň," vysvetlil minister.

Profesor Špánik je zástupcom prednostu I. onkologickej kliniky Onkologického ústavu svätej Alžbety v Bratislave. Je aj hlavným odborníkom ministerstva pre klinickú onkológiu.