Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Slovensko

Vláda chce podporiť kultúrne dedičstvo v okresoch R.Sobota a Poltár

Na snímke v popredí zľava vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS), v pozadí zľava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD), štátny tajomník MIRRI SR Michal Kaliňák a minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) počas tlačovej konferencie v rokovacej sále Mestského kultúrneho strediska po výjazdovom rokovaní vlády v Rimavskej Sobote 19. júna 2024. Foto: TASR - Ján Krošlák

Jednou z úloh je napríklad vytvorenie podmienok na podporu a propagáciu regionálnych tradičných ľudových remeselných kultúr v jednotlivých obciach, ako napríklad gubárstva.

Bratislava/Rimavská Sobota 19. júna (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR dostalo na stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Rimavskej Sobote niekoľko úloh súvisiacich s podporou regionálnej kultúry a významom ochrany kultúrneho dedičstva v okresoch Rimavská Sobota a Poltár. Vyplýva to zo schváleného uznesenia vlády.

Jednou z úloh je napríklad vytvorenie podmienok na podporu a propagáciu regionálnych tradičných ľudových remeselných kultúr v jednotlivých obciach, ako napríklad gubárstva. Ďalej ide o podporu zvyšovania záujmu obcí o vlastnú propagáciu a realizáciu aktivít spojených s tradičnými remeselnými technikami. "Našou úlohou bude tiež podpora rozvoja povedomia o slovenskej kultúre a Matici slovenskej v Rimavskej Sobote a zároveň zviditeľnenie a finančná podpora vystavania busty významnému rodákovi Matejovi Hrebendovi pred knižnicou Mateja Hrebendu na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote," vysvetlil za ministerstvo štátny tajomník Mário Maruška.

Na ďalších dvoch úlohách bude rezort kultúry kooperovať s Ministerstvom cestovného ruchu a športu SR. Týkajú sa propagácie a infraštruktúrnej podpory regionálnych atrakcií, ako sú Gotická cesta či Sklárska cesta.