Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Vláda:Cvičenie INEX 6 ukázalo potrebu prijať opatrenia v 17 oblastiach

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pri cvičení sa ukázala napríklad potreba vytvoriť databázu osôb zasiahnutých radiačnou nehodou alebo haváriou.

Bratislava 10. júla (TASR) - Cvičenie INEX 6 ukázalo 17 oblastí, v ktorých je potrebné prijať opatrenia na zlepšenie manažmentu mimoriadnych radiačných situácií. Išlo napríklad o absenciu legislatívneho určenia zodpovednosti za nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi vzniknutými počas udalosti alebo chýbajúce zariadenie na meranie vnútorného ožiarenia osôb. Hodnotiacu správu o vykonaní a vyhodnotení cvičenia v stredu schválila vláda. Navrhnuté opatrenia a úlohy majú šéfovia rezortov rozpracovať do konca roka.

"Cvičenie zahŕňalo sériu štyroch modulov, ktoré boli zamerané na kľúčové a aktuálne oblasti z hľadiska dlhodobého riadenia obnovy. Moduly boli zamerané na preverenie manažmentu mimoriadnej radiačnej situácie z hľadiska fázy obnovy v oblastiach vplyvu na zdravie obyvateľstva, bezpečnosti potravinového reťazca, dekontaminácie v komplexnom rozsahu a manažmentu odpadu," priblížil predkladateľ.

Pri cvičení sa ukázala napríklad potreba vytvoriť databázu osôb zasiahnutých radiačnou nehodou alebo haváriou. "V súčasnosti sa sledujú záznamy iba o osobách vykonávajúcich zásah na mieste udalosti," vysvetlil predkladateľ. Chýba tiež systém z hľadiska prevencie na podporu duševného zdravia osôb postihnutých radiačnou nehodou alebo haváriou. Potrebné je tiež zlepšiť systém fungovania úradných laboratórií.

Správa upozorňuje tiež na chýbajúce pravidelné cvičenie pripravenosti so zapojením odborov zdravotníctva vyšších územných celkov, ktoré zodpovedajú za poskytovanie zdravotnej starostlivosti na danom území. Zistili sa aj nedostatky v činnosti a komunikácii jednotlivých zložiek radiačnej monitorovacej siete.

Výsledkom februárového cvičenia bolo okrem súhrnu zistení aj vyplnenie dotazníka. Zašlú ho Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a jej Agentúre pre jadrovú energiu (NEA), ktoré sériu medzinárodných havarijných cvičení organizujú.