Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Vlani tvorili monokultúrne porasty 25 percent plochy slovenských lesov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Adriána Antošková

Monokultúrne lesy sa môžu podľa IEP prirodzene vyskytovať aj v národných parkoch, kde sa prispôsobili špecifickým podmienkam vo vysokej nadmorskej výške či strmých svahoch.

Bratislava 16. októbra (TASR) - V minulom roku tvorili monokultúrne porasty 25 percent plochy slovenských lesov. Obsahujú takmer 30 percent drevnej zásoby Slovenska. Na sociálnej sieti o tom informoval Inštitút environmentálnej politiky (IEP) Ministerstva životného prostredia SR.

"Zastúpenejšie sú bukové monokultúry, ktoré tvoria 12 percent z lesnej plochy. Smrekové monokultúry predstavujú necelých šesť percent a sú obzvlášť náchylné na poškodenie škodcami, suchom a zvýšenými teplotami," priblížili analytici. Podiel monokultúr v jednotlivých národných parkoch je približne rovnaký na úrovni 21 percent, tvrdia.

Monokultúrne lesy sa môžu podľa IEP prirodzene vyskytovať aj v národných parkoch, kde sa prispôsobili špecifickým podmienkam vo vysokej nadmorskej výške či strmých svahoch. Ide napríklad o kosodrevinu. "Mnoho takýchto lesov však vzniklo zásahom človeka, čo ich robí zraniteľnejšími," skonštatovali analytici.

Poukazujú na to, že zmiešané lesy poskytujú vyššiu odolnosť voči zmene klímy. Dokážu zachytiť viac vody vďaka rôznej hĺbke koreňov. To vedie podľa inštitútu k efektívnejšiemu využívaniu a zdržiavaniu vlahy v pôde. Má to pozitívny vplyv na celý ekosystém vrátane ochrany pred eróziou a zlepšenia kvality podzemných vôd. Okrem toho poskytujú odolnosť voči suchám a sú lepšie adaptovateľné na zmenu klímy, vysvetlil.

"V susednej Českej republike, kde rovnako bojujú s premnoženým lykožrútom a prejavmi zmeny klímy, prijali novelu zákona, ktorá vyžaduje výsadbu lesov odolných voči zmene klímy s druhovou a vekovou rôznorodosťou. Uprednostňujú najmä rôzne druhy listnatých stromov," uviedol IEP.