Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Slovensko

Vo veku 72 rokov zomrel zakladateľ divadla Stoka Blaho Uhlár

Na archívnej snímke zľava Blaho Uhlár z divadla Stoka. Foto: TASR Daniel Veselský

Uhlár bol významným protagonistom slovenskej divadelnej scény.

Bratislava 15. júla (TASR) - Vo veku 72 rokov zomrel divadelník a režisér Blaho Uhlár. TASR informáciu potvrdili z divadla Stoka, ktoré Uhlár založil.

Uhlár bol významným protagonistom slovenskej divadelnej scény. Štúdium réžie ukončil na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave v roku 1974. Pôsobil vo viacerých slovenských divadlách. Popri režisérskej a dramaturgickej práci sa venoval aj pedagogickej činnosti a svoje umelecké skúsenosti odovzdával mladšej generácii.

Divadlo Stoka sa stalo priekopníkom nezávislej divadelnej tvorby na Slovensku. Za svoju činnosť získalo viacero domácich a zahraničných ocenení. Prvú hru s názvom Kolaps uviedlo divadlo 23. marca 1991 v bratislavskom klube Čierny Havran.

TASR prináša v tejto súvislosti profil významného protagonistu slovenskej divadelnej scény.


Blaho Uhlár sa narodil 26. augusta 1951 v Prešove. Na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave začal študovať réžiu v roku 1969. Na festivale vo Francúzsku sa zoznámil s Miroslavom Donutilom, prostredníctvom ktorého spoznal brnianske Divadlo na provázku (dnes Husa na provázku). Inšpirovali ho aj české súbory HA Divadlo či Ypsilonka, a tiež bratislavské Divadlo na Korze, ktoré v roku 1971 umlčala komunistická moc.

Po úspešnom absolvovaní štúdia v roku 1974 začal pôsobiť v trnavskom Divadle pre deti a mládež (dnes Divadlo Jána Palárika). Na javisko v Trnave priniesol Blaho Uhlár inscenácie z klasického repertoáru ako je Revízor (Nikolaj Vasilievič Gogoľ), Tartuffe (Moliére), Jožko Púčik a jeho kariéra (Ivan Stodola) či Koniec hry (Dušan Mitana).

V tom čas sa však už zaoberal myšlienkou autorského divadla, ktorú prvý raz použil v spolupráci s ďalším trnavským divadlom - s ochotníckym súborom DISK (Divadelný súbor Kopánka). Hra Ochotníci alebo Jedna sezóna ochotníckeho súboru, mala premiéru v roku 1987.

"Do súboru DISK som prišiel prvý raz v roku 1986 a už ako som sa blížil, počul som hlas boží, ktorý hovoril: Tomuto súboru budeš verný. Nie celkom som to dodržal, pretože keď som založil divadlo Stoka, na nejaký čas som DISK opustil, ale s touto prestávkou s ním spolupracujem už tridsať päť rokov," povedal TASR umelec v auguste 2021 pri príležitosti svojich 70. narodenín.

Metódu kolektívnej tvorby preniesol Blaho Uhlár aj do Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove (vtedy Ukrajinské národné divadlo), kde už spolupracoval aj so scénografom a výtvarníkom Milošom Karáskom.

Po Novembri ´89 založili Uhlár spolu s Karáskom kultové divadlo Stoka, ktoré sa stalo priekopníkom nezávislej divadelnej tvorby na Slovensku. Za svoju činnosť získalo viacero domácich a zahraničných ocenení. Prvú hru s názvom Kolaps uviedlo divadlo 23. marca 1991 v bratislavskom klube Čierny Havran.

"Stoka bol fenomén, ktorý šokoval verejnosť, a nielen divadelnú. Ale možno sa nám predsa len podarilo zmeniť tvár slovenského divadla," uviedol pre TASR režisér a riaditeľ divadla Stoka Blaho Uhlár v marci 2021, keď si divadlo pripomínalo 30. výročie svojho vzniku.

Popri režisérskej a dramaturgickej práci sa venoval aj pedagogickej činnosti a svoje bohaté umelecké skúsenosti odovzdával mladšej generácii.

V januári 2024 ocenila prezidentka SR Zuzana Čaputová divadelníka a režiséra Blaha Uhlára Radom Ľudovíta Štúra III. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a umenia.