Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 5. júl 2024Meniny má Cyril a Metód
< sekcia Slovensko

Vo veku 92 rokov zomrel profesor Ivan Hričovský

Na snímke popredný slovenský pomológ - ovocinár a záhradkár, Ivan Hričovský prednáša účastníkom workshopu Strihanie stromčekov v ZOO Bratislava 28. marca 2018. Foto: TASR - Jakub Kotian

Svoje znalosti prezentoval nielen na akademickej pôde, ale mnoho informácií z oblasti ovocinárstva či záhradníctva poskytoval aj širokej verejnosti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. júla (TASR) - Vo veku 92 rokov zomrel významný slovenský pomológ, profesor v odbore špeciálna rastlinná výroba na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre a odborník v odbore ovocinárstvo a záhradníctvo Ivan Hričovský. Informovala o tom jeho rodina.

Hričovský sa narodil 23. januára 1932 v Hornom Hričove. Po skončení štúdia v roku 1955 na Vysokej škole záhradníckej v Lednici na Morave pôsobil v ovocinárskom výskume.

V roku 1989 sa jeho život spojil so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre, kde sa zaslúžil o vznik Fakulty záhradného a krajinného inžinierstva. Na akademickej pôde vychoval veľa odborníkov ovocinárov a záhradníkov pre potrebu záhradníckej praxe.

Svoje znalosti prezentoval nielen na akademickej pôde, ale mnoho informácií z oblasti ovocinárstva či záhradníctva poskytoval aj širokej verejnosti. Absolvoval mnoho prednášok a praktických inštruktáží, bol členom redakčných rád a prispievateľom v mnohých časopisoch.

Bohaté odborné znalosti odovzdával aj prostredníctvom televíznej obrazovky či rozhlasu. Napísal desiatky odborných publikácií a v rokoch 1990 - 2010 pôsobil ako predseda Slovenského zväzu záhradkárov. Neskôr bol aj čestným predsedom Republikového výboru Slovenského zväzu záhradkárov.

V roku 2010 mu prezident SR Ivan Gašparovič udelil za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti hospodárstva, osobitne v oblasti ovocinárstva, štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra druhej triedy.