Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Slovensko

POZOR NA HORÁCH: Vo vysokohorskom teréne je mierna lavínová hrozba

Na snímke pohľad z Lomnického štítu na panorámu centrálnych Tatier vo Vysokých Tatrách 18. januára 2020. Foto: TASR - Oliver Ondráš

V oblasti Tatier vplyvom oteplenia popoludní prechodne stúpne na zvýšené lavínové nebezpečenstvo na tretí stupeň.

Liptovský Hrádok 8. februára (TASR) – Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí je mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V oblasti Tatier vplyvom oteplenia popoludní prechodne stúpne na zvýšené lavínové nebezpečenstvo (tretí stupeň). TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená s výnimkou svahov, na ktorých sa počas posledného sneženia uložilo väčšie množstvo nového snehu. "Ide najmä o svahy a žľaby východnej, juhovýchodnej a južnej orientácie. Previaty sneh je uložený vo forme dosiek a vankúšov s rôznou tvrdosťou. Uvoľnenie lavín na týchto strmých svahoch je možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Pri oteplení počas dňa sa na strmých, slnkom osvietených svahoch môžu vyskytnúť aj menšie lavíny z mokrého snehu. Lavínová situácia je v priestore veľmi rozdielna, pri túrach je nutné správne rozhodovanie priamo v konkrétnej lokalite," upozornil Kyzek.

Ráno bolo na horách jasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus desať do mínus jeden stupeň Celzia. Fúkal slabý, na hrebeňoch mierny vietor severných smerov. Za 24 hodín pripadlo len do päť centimetrov nového snehu, najmä na severe Tatier. Za poslednú periódu (pondelok – štvrtok) je to 40 až 80 centimetrov.