Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Slovensko

Vodári upozorňujú na vodnú baktériu Legionella v teplej vode

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ohrievanie teplej vody pod 45 stupňov Celzia v elektrických bojleroch alebo zásobníkoch vody zvyšuje riziko množenia baktérie.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) upozorňuje na vodnú baktériu Legionella, ktorá sa vyskytuje v teplej vode. Baktéria spôsobuje ochorenie známe ako Legionárska choroba a útočí na pľúca, pričom má prejav podobný ako zápal pľúc. TASR o tom informoval vedúci odboru marketingu a komunikácie BVS Matúš Stračiak.

"Ide o baktériu, ktorá obľubuje teplú vodu, v ktorej sa aj rozmnožuje. Do tela sa dostávajú vdýchnutím aerosólu, ktorý vzniká z kontaminovanej vody, napríklad pri sprchovaní," priblížil Stračiak. Podotkol, že ohrievanie teplej vody pod 45 stupňov Celzia v elektrických bojleroch alebo zásobníkoch vody zvyšuje riziko množenia baktérie.

Baktéria podľa neho väčšinou nepredstavuje zdravotné riziko, čo však nemusí platiť pre ľudí so zníženou imunitou. "Ak sa laboratórnou analýzou zistí prítomnosť baktérií rodu Legionella, využíva sa termická, respektíve chemická dezinfekcia," ozrejmil Stračiak. Ideálne podľa neho je, ak existuje možnosť vodu pravidelne krátkodobo zahriať nad 70 stupňov Celzia. Zároveň kontrola výskytu baktérie by sa mala vykonávať v pravidelných intervaloch.