Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Šefčovič: Agenda ekonomickej bezpečnosti nadväzuje na moju prácu

Na snímke podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič počas príhovoru na konferenci pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie 2. mája 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navrhla pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča v novej exekutíve Európskej únie portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Štrasburg 17. septembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navrhla pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča v novej exekutíve Európskej únie portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť. Von der Leyenová to oznámila v utorok v Štrasburgu, píše TASR.

Šéfka eurokomisie označila nové portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť za silné, pričom pod neho spadá aj colná politika EÚ. Pre slovenského eurokomisára však nenavrhla funkciu výkonného podpredsedu EK, ktorú zastáva v končiacej eurokomisii.

Šefčovič je členom EK od októbra 2009, keď nahradil prvého slovenského eurokomisára Jána Figeľa zodpovedného za vzdelávanie. Bolo to počas prvého mandátu šéfa EK Josého Manuela Barrosa. V druhom funkčnom období Barrosa sa stal podpredsedom EK zodpovedným za medziinštitucionálne vzťahy.

Súčasný slovenský eurokomisár pôsobil pod troma predsedami EK - po Barrosovi to bol Jean-Claude Juncker (vtedy mal na starosti budovanie energetickej únie) a Ursula von der Leyenová. EÚ v tomto období prešla dvoma veľkými finančnými krízami, brexitom, pandémiou koronavírusu a vypuknutím ruskej vojny proti Ukrajine s následným rastom cien v energetike. Šefčovič bol vnímaný ako "človek istoty" a boli mu pridelené aj iné dôležité portfóliá či nová pracovná agenda, napísal nedávno portál Politico.

V posledných rokoch mal na starosti pobrexitové vzťahy EÚ so Spojeným kráľovstvom, Európsku alianciu pre batérie, vzťahy so Švajčiarskom a menšími nečlenskými krajinami EÚ v západnej Európe. Je tiež zodpovedný za spoločné nákupy plynu v rámci reakcie EÚ na krízu v energetike po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Vlani v októbri ho von der Leyenová poverila aj dohľadom na implementáciu Európskej zelenej dohody (tzv. Green Deal), jednej z hlavných iniciatív súčasnej eurokomisie, čo prebral po bývalom podpredsedovi EK Fransovi Timmermansovi.

Šefčovič: Agenda ekonomickej bezpečnosti nadväzuje na moju prácu v eurokomisii



Ekonomická bezpečnosť s prepojením na obchodnú politiku priamo nadväzuje na to, čomu som sa doteraz v Európskej komisii (EK) venoval. V utorok to pre bruselského spravodajcu TASR uviedol slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v utorok predpoludním v Štrasburgu oznámila zloženie novej exekutívy EÚ a slovenskému eurokomisárovi pridelila portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť.

Šefčovič pre TASR zdôraznil, že prioritou Slovenska bolo silné ekonomické portfólio a spresnil, že obchod je exkluzívna právomoc EÚ a jedno z najvplyvnejších portfólií v eurokomisii.

"Vážim si dôveru predsedníčky Európskej komisie, ktorá sa rozhodla zveriť mi portfólio so silnou váhou pre konkurencieschopnosť EÚ, vrátane Slovenska, aj pre celkove postavenie Únie na medzinárodnej scéne. Ekonomická bezpečnosť s prepojením na obchodnú politiku priamo nadväzuje na to, čomu som sa venoval doteraz, a kde vidím obrovskú pridanú hodnotu vzhľadom na silnú globálnu konkurenciu," vysvetlil Šefčovič.

Podľa jeho slov EÚ potrebuje partnerstvá, ale aj férový medzinárodný obchod s férovými praktikami, ktoré posilnia príležitosti pre európsky biznis.

"Zároveň si vážim dôveru predsedníčky v oblasti medziinštitucionálnych vzťahov, pretože zostávam jej pravou rukou vo vzťahoch s Európskym parlamentom aj Radou EÚ, čiže členskými štátmi," uzavrel Šefčovič.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)