Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

Všeobecná zdravotná poisťovňa rešpektuje odvolanie riaditeľa M. Ďuriša

Na archívnej snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v utorok odvolala z funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa VšZP Michala Ďuriša.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) rešpektuje rozhodnutie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR odvolať z postu riaditeľa poisťovne Michala Ďuriša. TASR o tom informovala hovorkyňa poisťovne Marianna Bublavá.

"Odvolávanie členov predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne je v súlade so stanovami VšZP plne v kompetencii Ministerstva zdravotníctva SR ako jediného akcionára VšZP. Rozhodnutie MZ SR rešpektujeme," uviedla.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v utorok odvolala z funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa VšZP Michala Ďuriša. Poukázala pritom na nepriaznivý vývoj hospodárenia štátnej zdravotnej poisťovne a uloženie opatrení vo forme ozdravného plánu zo strany Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktoré si podľa jej slov vyžaduje jasné krízové riadenie. Verí, že tento krok bude smerovať k nevyhnutnej stabilizácii a garancii dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Do času vymenovania tretieho člena predstavenstva budú v zmysle stanov konať v mene VšZP jeho zvyšní dvaja členovia.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal minulý týždeň správne konanie v súvislosti s uložením povinnosti VšZP predložiť na schválenie ozdravný plán. Urobil tak na základe predikcie vývoja hospodárenia poisťovne do konca roka. Podľa úradu ide najmä o nedodržanie obchodno-finančného plánu z pohľadu vlastného imania a likvidity. Rezort zdravotníctva tento krok označil za viac ako nevyhnutný. VšZP deklarovala, že bude vo veci plne súčinná.

Ďuriš bol vedením štátnej poisťovne poverený od januára, do funkcie bol vymenovaný v apríli.