Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Slovensko

VšZP akceptuje odporúčania, úsporné opatrenia prepracuje

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Poisťovňa tento týždeň predložila ÚDZS 38 opatrení, ktoré by mali v tomto roku ušetriť 49 miliónov eur.

Bratislava 12. júla (TASR) - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) akceptuje odporúčania Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a je pripravená skorigovať úsporné opatrenia v súlade s nimi. Opatrenia by mali znížiť stratu poisťovne. TASR o tom informovala manažérka oddelenia komunikácie VšZP Marianna Bublavá.

Poisťovňa tento týždeň predložila ÚDZS 38 opatrení, ktoré by mali v tomto roku ušetriť 49 miliónov eur. Podľa predstavenstva poisťovne je prirodzené, že pri hľadaní najefektívnejšieho riešenia musí prebehnúť viacero kôl odborných diskusií. "Treba však pripomenúť, že naše analýzy vychádzali z opatrení od ÚDZS za rok 2022 a 2023 a pri tvorbe súčasných opatrení sme šli nad ich rámec, finančne aj vecne. Napriek tomu ich ÚDZS označil ako nedostatočné. Budeme preto vo vzájomnej diskusii pokračovať a sme otvorení ich návrhom," uviedlo predstavenstvo VšZP.

Vedenie poisťovne spomenulo, že na opatreniach pracuje tím odborníkov. Mrzí ho, že sa odborná téma zmenila na "mediálne odkazovanie".

O odmietnutí úsporných opatrení informoval ÚDZS vo štvrtok (11. 7.). Jeho predseda Michal Palkovič pre TASR povedal, že očakáva predloženie opatrení, ktoré budú v súlade s konsolidáciou verejných zdrojov. Úrad podľa neho vidí priestor na zavedenie opatrení tak, aby hospodárenie štátnej poisťovne bolo skutočne efektívnejšie.

VšZP bez týchto opatrení počíta v roku 2024 so stratou 169 miliónov eur.