Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Slovensko

VšZP v roku 2024 očakáva stratu vo výške 169 miliónov eur

Na snímke vstup do budovy generálneho riaditeľstva Všeobenej zdravotnej poisťovne (VšZP) na Panónskej ceste v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Opakujúci sa problém s chýbajúcimi zdrojmi je podľa hovorkyne čiastočne spôsobený aj nedostatkami pri tvorbe rozpočtu a regulačných rámcov, ktoré treba riešiť do budúcna.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 1. júla (TASR) - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v roku 2024 očakáva stratu vo výške 169 miliónov eur. Predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Michal Palkovič to považuje za naliehavé a požiadal o predloženie opatrení. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Monika Beťková.

"Vec je naliehavá, ak sa neprijmú účinné protiopatrenia, môže dôjsť k nenaplneniu očakávaní na strane poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Za úrad môžem povedať, že sme pripravení aktívne sa zúčastňovať na riešeniach, ktoré pomôžu celému sektoru," uviedol Palkovič. Požiadal vedenie VšZP o predloženie opatrení, ktorými sa vo VšZP dá zvrátiť nežiaduci hospodársky vývoj bez toho, aby to negatívne pocítili poistenci alebo poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

Opakujúci sa problém s chýbajúcimi zdrojmi je podľa hovorkyne čiastočne spôsobený aj nedostatkami pri tvorbe rozpočtu a regulačných rámcov, ktoré treba riešiť do budúcna. Úrad preto víta úmysel Ministerstva zdravotníctva SR, zriadiť radu pre rozpočet zdravotníctva, ktorá sa týmito otázkami bude systematicky zaoberať na pravidelnej báze a situáciu priebežne vyhodnocovať.

Nedostatok zdrojov sa však podľa úradu netýka všetkých troch zdravotných poisťovní (ZP). Beťková podotkla, že tie súkromné taktiež očakávajú v roku 2024 straty, Dôvera 70 miliónov eur, Union ZP 17 miliónov eur. Majú však podľa nej dostatok prostriedkov na pokrytie všetkých nárokov poistencov i poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Hovorkyňa doplnila, že na konci tohto roka by mali mať na účtoch dostatok peňažných prostriedkov, Dôvera 138 miliónov eur a Union ZP 82 miliónov eur. Podľa úradu by tak debate o dofinancovaní zdravotníctva nad rámec už schváleného rozpočtu mali predchádzať aktivity smerujúce k hľadaniu vnútorných rezerv a zlepšeniu efektívnosti.