Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

VšZP: Za očakávanou stratou je najmä nárast nákladov na starostlivosť

Na snímke vstup do budovy generálneho riaditeľstva Všeobenej zdravotnej poisťovne (VšZP). Foto: TASR - Pavol Zachar

Štátna poisťovňa zároveň ubezpečila, že zdravotná starostlivosť pre jej poistencov nie je ohrozená.

Bratislava 2. júla (TASR) - Za odhadovanou stratou štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) stojí najmä predpokladaný nárast nákladov na zdravotnú starostlivosť o vyše 220 miliónov eur. VšZP to skonštatovala v reakcii na správu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) o hospodárení, podľa ktorej zdravotná poisťovňa v tomto roku očakáva stratu vo výške 169 miliónov eur. Deklarovala pripravenosť komunikovať s úradom a reflektovať jeho pripomienky.

"VšZP už pri tvorbe obchodno-finančného plánu upozorňovala na riziká pre sektor vo forme zvýšeného rastu cien a spotreby liekov, zdravotníckych pomôcok a niektorých typov zdravotnej starostlivosti. Kontinuálne sa snažíme aplikovať zlepšenia na stabilizáciu situácie, avšak rast spotreby liekov a zdravotníckych pomôcok nevieme priamo ovplyvniť a ide o problém, s ktorým dnes zápasia všetky zdravotné poisťovne," uviedlo predstavenstvo štátnej poisťovne.

Zdravotná poisťovňa okrem toho upozornila aj na to, že na nemocničnú starostlivosť vynakladá viac, ako je jej skutočný podiel na liečených pacientoch. "Odhady zdravotných poisťovní ukazujú, že v roku 2024 bude podiel VšZP na financovaní nemocníc vyšší ako 61,38 percenta, čo je podiel definovaný v programovej vyhláške," skonštatovala. Apeluje preto na férové rozdelenie nákladov na ústavnú zdravotnú starostlivosť.

Zároveň poukázala na to, že oproti minulému roku hospodári o 35 miliónov lepšie. "Je pravda, že zdravotné poisťovne skončili za rok 2023 v zisku, ale len vďaka dofinancovaniu sektora, ku ktorému došlo v septembri 2023," dodala. V postupnom znižovaní straty chce pokračovať. Informovala o vytvorení pracovnej skupiny v spolupráci s ÚDZS. Tá podľa nej bude okrem iného slúžiť na aktívny monitoring hospodárskeho vývoja, identifikáciu najrizikovejších oblastí, návrhy opatrení.

Štátna poisťovňa zároveň ubezpečila, že zdravotná starostlivosť pre jej poistencov nie je ohrozená. "Plníme si všetky záväzky voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti," poznamenalo jej predstavenstvo. Volá po konštruktívnom dialógu a hľadaní primeraných riešení.