Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Slovensko

ROK PO PARLAMENTNÝCH VOĽBÁCH: Aká bola cesta novej vlády k dôvere?

Na snímke líder OĽaNO Igor Matovič pózuje fotografom s volebnými kandidátmi a účastníkmi volebnej noci v centrále strany o zverejnení prvých odhadov po voľbách do NR SR v Trnave 29. februára 2020. Foto: TASR - Michal Svítok

Pozrite si výberovú chronológiu od volieb do okamihu, keď súčasná vláda premiéra Igora Matoviča (OĽANO) získala dôveru v parlamente.

Bratislava 28. februára (TASR) – Pred rokom 29. februára 2020 sa konali parlamentné voľby. Občania v nich rozhodli o zložení Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) a Vlády SR v súčasnom volebnom období.

TASR prináša v tejto súvislosti stručnú rekapituláciu volebných výsledkov a výberovú chronológiu od volieb do okamihu, keď súčasná vláda premiéra Igora Matoviča (OĽANO) získala dôveru v parlamente.


29. februára

Volebná účasť v parlamentných voľbách 29. februára 2020 dosiahla 65,8 percenta.

Zvíťazilo hnutie OĽANO (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, NOVA, Kresťanská únia, Zmena zdola) so ziskom 25,02 percenta hlasov a 53 mandátov.

Druhý bol Smer-SD (Smer-sociálna demokracia) so ziskom 18,29 percenta a 38 mandátov.

Tretie skončilo hnutie Sme rodina – 8,24 %, 17 mandátov.

Na štvrtom mieste bola ĽSNS (Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko) – 7,97 % a 17 mandátov.

Piata skončila koalícia Progresívne Slovensko-Spolu (6,96 %), ktorá sa však nedostala do parlamentu, pretože neprekročila hranicu 7 percent potrebnú v prípade koalícií.

Šiesta bola strana SaS (Sloboda a Solidarita) – 6,22 %, 13 mandátov.

Ako siedma sa umiestnila strana Za ľudí – 5,77 % a získala 12 mandátov.

Na archívnej snímke Richard Sulík vhadzuje hlasovací lístok v obálke spolu s rodinou počas volieb do Národnej rady Slovenskej republiky na ZŠ Dr. Ivana Dérera 29. februára 2020 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


1. marca

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán potvrdila oficiálne výsledky volieb – víťazom sa stalo hnutie OĽANO, do parlamentu sa dostalo šesť strán a hnutí.

Na archívnej snímke priaznivci v centrále strany OĽaNO v Trnave po zverejnení prvých odhadov po voľbách do NR SR v Trnave 29. februára 2020.
Foto: TASR - Michal Svitok


2. marca

Prezidentka SR Zuzana Čaputová pozvala do Prezidentského paláca lídra OĽANO Igora Matoviča. Ďalej absolvovala stretnutie s lídrami Sme rodina, SaS a Za ľudí.

- Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala nový vládny kabinet pod vedením premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Matovič si prevzal od svojho predchodcu Petra Pellegriniho (Smer-SD) Úrad vlády SR.
Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a líder OĽaNO Igor Matovič prichádzajú na brífing po spoločnom stretnutí k výsledkom volieb do NR SR v Bratislave 2. marca 2020.
Foto: TASR Jaroslav Novák


4. marca

Prezidentka SR Zuzana Čaputová poverila zostavením vlády Igora Matoviča (OĽANO). Ako podotkla, všetci lídri budúcej možnej vládnej koalície jej 3. marca deklarovali jednoznačnú vôľu podieľať sa na rokovaniach o zostavení vlády.


13. marca

Strany a hnutia OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí sa dohodli na zostavení novej vlády. Novinárom to potvrdil líder OĽANO Igor Matovič.

Na archívnej snímke zľava líder hnutia Sme rodina Boris Kollár, líder hnutia OľaNo Igor Matovič, podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová a predseda strany SaS Richar Sulík počas brífingu po rokovaní v Bratislave 14. marca 2020. FOTO TASR - Michal Svítok
Foto: TASR


20. marca

Andrej Danko (SNS) odovzdal vedenie schôdze NR SR svojmu nástupcovi, novému predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina). Za podpredsedov NR SR boli zvolení Gábor Grendel (OĽANO) a Juraj Šeliga (Za ľudí).


21. marca

OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí podpísali koaličnú dohodu, ktorou budú chcieť naplniť svoje predvolebné sľuby.

Na archívnej snímke štvorica predstaviteľov politických strán sprava Richard Sulík (SaS), Igor Matovič (OĽANO), Veronika Remišová (Za ľudí) a Boris Kollár (Sme rodina) po podpise koaličnej zmluvy 21. marca 2020 na Bratislavskom hrade v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer
Foto: TASR


24. marca

Podpredsedami NR SR sa stali Milan Laurenčík (SaS) a Peter Pellegrini (Smer-SD).

Poslanci si zvolili v tajnom hlasovaní zvyšných dvoch podpredsedov Národnej rady (NR) SR, ktorými sa stali Milan Laurenčík (SaS) a Peter Pellegrini (Smer-SD) počas druhej schôdze parlamentu v utorok 24. marca 2020. Na snímke sprava podpredsedovia NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD), Milan Laurenčík (SaS), predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), podpredsedovia NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí) a Gábor Grendela (OĽaNO). Archívna snímka.
Foto: TASR - Michal Svítok


20. apríla

Premiér Igor Matovič (OĽANO) na rokovaní NR SR predložil poslancom programové vyhlásenie vlády (PVV). Plénum po jeho prerokovaní hlasovalo o vyslovení dôvery novej vláde.

Na archívnej snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) reční počas 6. schôdze NR SR v Bratislave 20. apríla 2020. Predseda vlády SR Igor Matovič sa postavil pred poslancov Národnej rady NR SR a predložil programové vyhlásenie vlády (PVV).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


30. apríla

Vláda Igora Matoviča (OĽANO) získala dôveru poslancov Národnej rady SR. Za PVV, a teda aj za dôveru kabinetu, hlasovalo 93 členov snemovne zo 141 prítomných. Potrebných bolo minimálne 76 hlasov.

Na archívnej snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) a Marián Viskupič (SaS) po schválení programového vyhlásenia vlády na 6. rokovaní NR SR v Bratislave 30. apríla 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák