Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Výbor by sa mal zaoberať majetkovými priznaniami guvernéra NBS

Na snímke zľava obžalovaný guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a exminister financií Peter K. (vľavo) a advokát Ondrej Mularčík prichádzajú na hlavné pojednávanie na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v piatok 11. októbra 2024. Foto: TASR - Jakub Kotian

Informovala o tom predsedníčka výboru Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ), ktorá chce zasadnutie výboru iniciovať.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. októbra (TASR) - Výbor Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií by sa mal zaoberať majetkovými priznaniami guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra K.. Informovala o tom predsedníčka výboru Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ), ktorá chce zasadnutie výboru iniciovať.

"Prípad korupčnej kauzy, v ktorej je obžalovaný guvernér NBS Peter K., priniesol podozrenia z porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. Ide predovšetkým o finančné transakcie, pôžičky, či iné majetkové vzťahy, ktoré podľa zistení prokuratúry neboli uvedené v majetkových priznaniach Petra K., čím mohlo dôjsť k porušeniu spomenutého ústavného zákona," priblížila.

Výbor by mal podľa slov Remišovej preskúmať, či guvernér NBS riadne plnil povinnosť priznávať všetky príjmy, záväzky a majetkové transakcie. V prípade, že sa preukáže porušenie, bude podľa nej čeliť zákonným dôsledkom. "V majetkových priznaniach musia politici a verejní funkcionári uvádzať poskytnuté pôžičky, ako aj pri vrátení ich prijatie na účet aj s úrokmi," uzavrela poslankyňa.