Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Slovensko

Vyčíňajú požiare. Hasiči minulý týždeň zasahovali 244-krát

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najviac (303) minulotýždňových výjazdov sa týkalo technickej pomoci.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) uplynulý týždeň zasahovali 753-krát. V súvislosti s požiarmi zasahovali 244 ráz, najviac v Trnavskom kraji (45-krát). HaZZ o tom informoval na sociálnej sieti.

"Pri dopravnej nehode zasahovali spolu 183-krát, z toho 33-krát v Žilinskom a 32-krát v Banskobystrickom kraji. Výjazdov v súvislosti s nebezpečnými látkami bolo spolu 23, najviac v Košickom kraji (11)," priblížil.

Najviac (303) minulotýždňových výjazdov sa týkalo technickej pomoci. "Najviac zásahov bolo v Nitrianskom (45) a Košickom (44) kraji," dodal HaZZ.

Hasiči evidujú od začiatku augusta desať výjazdov k požiarom trávy


Hasiči evidujú v Prešovskom kraji od začiatku augusta desať výjazdov k požiarom trávy. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslava Knišová, v júli evidovali štyri výjazdy k požiarom trávnatého a krovinatého porastu a dvom prípadom vypaľovania trávy.

V júli mali výjazdy hasiči z hasičskej stanice vo Svidníku, v Stropkove, Prešove, Kežmarku, Starej Ľubovni a Bardejove.

"Za mesiac august 2024 evidujeme doposiaľ desať výjazdov k požiarom trávy. Tri výjazdy mali hasiči z hasičskej stanice v Kežmarku, dva z Popradu a po jednom z Bardejova, zo Sabinova, z Lipian, Vranova nad Topľou a Levoče," priblížila Knišová.

Vypaľovanie porastov bylín, kríkov a stromov, ako aj zakladanie ohňa v priestoroch alebo na miestach, kde by mohlo dôjsť k jeho rozšíreniu, je podľa zákona o ochrane pred požiarmi zakázané.

"Za porušenie tohto zákazu hrozí podľa zákona o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov pokuta fyzickým osobám do výšky 331 eur a právnickým osobám a fyzickým osobám-podnikateľom až do výšky 16.596 eur," dodala Knišová.