Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Slovensko

Výdavky v životnom prostredí by mali byť takmer 1,25 miliárd eur

Na ilustračnej snímke čistička odpadových vôd (ČOV). Foto: TASR - Erika Ďurčová

Z toho 679 miliónov eur predstavujú zdroje Modernizačného a Environmentálneho fondu, ktoré budú slúžiť na podporu enviroprojektov.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Výdavky v oblasti životného prostredia by v roku 2025 mali byť takmer 1,25 miliárd eur. Z toho 679 miliónov eur predstavujú zdroje Modernizačného a Environmentálneho fondu, ktoré budú slúžiť na podporu enviroprojektov. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, ktorý v utorok schválila vláda.

Celkové výdavky smerujúce do vodného hospodárstva majú byť v budúcom roku v sume 348 miliónov eur. Sú tvorené najmä zdrojmi Európskej únie (EÚ) a spolufinancovania, ktoré slúžia na projekty budovania a rekonštrukcie infraštruktúry vodného hospodárstva, ako sú protipovodňové opatrenia, zásobovanie vodou, odvádzanie a čistenie odpadových vôd. Súčasťou výdavkov tejto oblasti sú aj zdroje štátneho rozpočtu smerujúce do Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), Výskumného ústavu vodného hospodárstva a pre Slovenský vodohospodársky podnik.

Na ochranu ovzdušia majú smerovať výdavky v objeme 7,28 milióna eur a zahŕňajú aj sledovanie a hodnotenie kvality ovzdušia podľa zákona o ochrane ovzdušia prostredníctvom SHMÚ.

Na odpadové hospodárstvo sa rozpočtujú výdavky zo zdrojov EÚ a spolufinancovania v objeme 28 miliónov eur. Prostriedky majú slúžiť na dobudovanie infraštruktúry odpadového hospodárstva.

Výdavky na ochranu prírody a krajiny majú v budúcom roku predstavovať sumu 35 miliónov eur. Je určená na výskum a tvorbu legislatívy v oblasti geológie a ochrany prírody, praktickú starostlivosť o chránené územia a živočíchy, ako aj environmentálnu výchovu.

Na riadenie rizík a mimoriadnych udalostí v súvislosti so zmenou klímy a na energeticky efektívne nízkouhlíkové hospodárstvo sa v roku 2025 nerozpočtujú žiadne výdavky.

Na administratívu má ísť 42 miliónov eur. Peniaze majú byť určené na financovanie činností vykonávaných ústredným orgánom, Slovenskou inšpekciou životného prostredia a Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP). Okrem toho tam patria prostriedky na výchovu, vzdelávanie, propagáciu, výskum, vývoj a inovácie a príspevky medzinárodným organizáciám.

Ďalších 84,6 milióna eur je tvorených zdrojmi z plánu obnovy, ktoré spravuje SAŽP. Pôjdu najmä na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov.

Výdavky Modernizačného fondu predstavujú objem 384 miliónov eur. Použiť sa majú najmä na schému štátnej pomoci pre teplárenské spoločnosti, zvyšovanie energetickej hospodárnosti budov, budovanie obnoviteľných zdrojov energie, prípadne na projekty na výrobu obnoviteľného vodíka. V životnom prostredí sú alokované aj ďalšie výdavky Environmentálneho fondu v celkovom objeme 296 miliónov eur.