Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

Vyhlásili výzvu na simulačné centrá pre lekárske fakulty

Na archívnej snímke budova Lekárskej fakulty UPJŠ. Foto: TASR František Iván

Projekt bude podporený zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu Slovensko a jeho priority 1P1 Veda, výskum a inovácie.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Podporiť investície do simulačných centier, ktoré sa stanú štandardom v systéme vzdelávania budúcich lekárov, je cieľom novej dopytovo orientovanej výzvy, ktorú vyhlásilo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR. Výška alokácie vo výzve s názvom Simulačné centrá na vysokých školách je 51.600.000 eur.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) v súvislosti s otvorenou výzvou pripomenul, že jedným z prostriedkov, ako zlepšiť prístupnosť i kvalitu zdravotníckych služieb, je navýšenie počtu študentov na lekárskych fakultách v spojitosti so zvýšením kvality ich vzdelávania. Tomu by mala pomôcť aj nová výzva zameraná na rozširovanie a modernizáciu simulačných centier. "Študenti lekárstva a zdravotníckych vied si na simulátoroch osvoja zručnosti a techniky, ktoré sú potrebné pre výkon ich povolania. Týmto spôsobom sa prepojí výučba s praxou a zároveň sa skvalitnia študijné programy v súlade s európskymi a svetovými trendmi," uviedol minister.

Dodal, že financie môžu čerpať všetky fakulty verejných vysokých škôl s lekárskymi a zdravotníckymi študijnými odbormi, a to aj v spolupráci so strednými zdravotníckymi školami.

Projekt bude podporený zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu Slovensko a jeho priority 1P1 Veda, výskum a inovácie.