Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Výmena informácií medzi vyšetrovacími orgánmi EÚ sa upraví

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Orgány presadzovania práva budú môcť žiadať o informácie z iného členského štátu prostredníctvom úradu spolupráce, ktorý plne sprocesuje žiadosť aj odpoveď.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Úrad medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia Policajného zboru sa stane jednotným kontaktným miestom na výmenu informácií medzi orgánmi presadzovania práva členských štátov Európskej únie (EÚ) na Slovensku. Na základe analýzy hrozieb bude postupovať informácie príslušným bezpečnostným orgánom, iným členským štátom a Europolu. Vyplýva to z novely zákona o Policajnom zbore, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Orgány presadzovania práva budú môcť žiadať o informácie z iného členského štátu prostredníctvom úradu spolupráce, ktorý plne sprocesuje žiadosť aj odpoveď. Úrad bude okrem zasielania žiadosti oprávnený a povinný aj prijímať žiadosti od iných členských štátov. Bude mať tiež možnosť zaslať inému členskému štátu informácie nielen na základe jeho žiadosti, ale aj z vlastného podnetu alebo z podnetu orgánu presadzovania práva, ak je objektívny dôvod domnievať sa, že by informácie mohli byť pre daný štát relevantné. "Ak ide o trestný čin, pre ktorý možno vydať európsky zatýkací rozkaz, je poskytnutie informácií z vlastného podnetu povinné," uvádza legislatíva.

Schválená novela súvisí s transpozíciou európskej smernice. Upravuje pravidlá výmeny informácií a ustanovuje používanie zabezpečeného komunikačného kanálu SIENA.