Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Slovensko

Vzťahy medzi štátmi EÚ a Čile by sa mohli zintenzívniť a prehĺbiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dohoda pokrýva aj otázky právnej spolupráce, právneho štátu, prania špinavých peňazí a financovania terorizmu, organizovanej trestnej činnosti a korupcie.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Vzťahy medzi členskými štátmi Európskej únie (EÚ) a Čilskou republikou by sa mohli zintenzívniť a prehĺbiť. Vyplýva to z rozšírenej rámcovej dohody medzi EÚ a Čile, s ktorej uzavretím v stredu súhlasila vláda. Vládny kabinet zároveň odporúča Národnej rade SR, aby s rozšírenou rámcovou dohodou súhlasila. Rovnako prezidentovi Petrovi Pellegrinimu, aby ju po odsúhlasení parlamentom ratifikoval.

"Z politického hľadiska predstavuje rozšírená rámcová dohoda s Čile významný krok k posilneniu postavenia Európskej únie v Južnej Amerike, ktorého základom sú spoločné univerzálne hodnoty ako demokracia a ľudské práva. Dohoda sa okrem iného zameriava aj na posilnenie a diverzifikáciu obchodných vzťahov medzi zmluvnými stranami, pričom ambíciou je taktiež prispieť k vykonávaniu Agendy 2030," ozrejmilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v predkladacej správe.

Priblížilo, že dohoda obsahuje štandardné ustanovenia EÚ týkajúce sa ľudských práv, Medzinárodného trestného súdu, zbraní hromadného ničenia, ručných a ľahkých zbraní a boja proti terorizmu. Zahŕňa aj spoluprácu v oblasti zdravia, životného prostredia, zmeny klímy, energetiky, daní, vzdelávania a kultúry, zamestnanosti a sociálnych vecí, vedy, technológií a dopravy.

Dohoda pokrýva aj otázky právnej spolupráce, právneho štátu, prania špinavých peňazí a financovania terorizmu, organizovanej trestnej činnosti a korupcie. Obchodná časť dohody rozširuje rozsah pôsobnosti súčasného dvojstranného obchodného rámca a prispôsobuje ho novým politickým a hospodárskym globálnym výzvam a úrovni ambícií nedávno uzavretých obchodných dohôd a rokovaní medzi EÚ a Čile.

Partnerstvo Európskej únie s Čile je momentálne založené na dohode o pridružení, ktorá nadobudla platnosť v roku 2005. Rozšírená rámcová dohoda ju po nadobudnutí platnosti nahradí.