Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Slovensko

Wiezik je vicekoordinátorom Vyšetrovacieho výboru na ochranu zvierat

Michal Wiezik, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

M. Wiezik, ktorého nominovala Európska ľudová strana (EPP), uviedol, že v novej funkcii sa bude aktívne podieľať na ochrane zvierat pri ich preprave.

Brusel 10. septembra (TASR) - Slovenský europoslanec Michal Wiezik (SPOLU-OD) bol v stredu v Európskom parlamente (EP) zvolený za zástupcu koordinátora Vyšetrovacieho výboru na ochranu zvierat počas prepravy (ANIT).

ANIT je jeden z nových pracovných orgánov, vytvorených v EP v júli tohto roku. Jeho riadnymi členmi sú dvaja slovenskí europoslanci — okrem Wiezika aj Martin Hojsík (Progresívne Slovensko).

Wiezik, ktorého nominovala Európska ľudová strana (EPP), uviedol, že v novej funkcii sa bude aktívne podieľať na ochrane zvierat pri ich preprave. ANIT vznikol ako reakcia na dôkazy, že pravidlá EÚ týkajúce sa prepravy živých zvierat sú systematicky porušované.

"K porušovaniu predpisov pri preprave zvierat by nemalo dochádzať. Dobré životné podmienky zvierat sú jednou z priorít Európskej únie v duchu Európskej ekologickej dohody," povedal Wiezik.

Vyšetrovanie systematického porušovania predpisov pri preprave zvierat je podľa neho dôležité aj z dôvodu súčasnej koronavírusovej pandémie, keďže zdrojom rozšírenia nového vírusu boli s najväčšou pravdepodobnosťou práve nevhodné životné podmienky zvierat.

"Od roku 2007 bolo Európskej komisii nahlásených viac ako 200 prípadov porušenia tohto nariadenia. Vývoz živých zvierat však stúpal a nezastavil sa ani počas pandémie spojenej s ochorením COVID-19," uviedol Wiezik.

Úlohou vyšetrovacieho výboru ANIT bude preveriť porušenia práva EÚ o ochrane zvierat počas ich prepravy. Členovia výboru sa zamerajú na to, ako členské štáty implementujú pravidlá EÚ a ako vykonávajú ich kontrolu. Taktiež budú skúmať, či má Európska komisia dostatočné právomoci na vymáhanie nápravy. Výbor sa bude zaoberať aj údajným zlyhaním eurokomisie a jej nečinnosti v reakcii na dôkazy o tom, že pravidlá EÚ sú v tejto oblasti vážne a systematicky porušované.

Súčasťou práce nového výboru bude aj preverovanie podozrení o nedodržiavaní jednotlivých opatrení — napríklad či je dodržiavaný minimálny priestor pre prepravované zvieratá alebo či sa dodržiava maximálna doba prepravy zvierat.

Výbor bude mať 12 mesiacov na to, aby riadne posúdil vykonávanie nariadenia a následne predložil záverečnú správu.

Spravodajca TASR Jaromír Novak