Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

Z. Dolinková chce na vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: TASR - Pavol Zachar

Európska komisia (EK) spustila právne konanie voči Slovensku o porušení spoločnej legislatívy EÚ v roku 2017.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 20. septembra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom. Uviedla to v reakcii na konštatovanie Súdneho dvora Európskej únie (EÚ), že Slovensko nesplnilo požiadavky smernice EÚ o oneskorených platbách.

"Ide o dlhodobo systematicky neriešený problém, ktorý pretrváva od roku 2015. Nové vedenie ministerstva zdravotníctva od svojho nástupu, to je od októbra minulého roka intenzívne rokuje spolu aj s rezortmi spravodlivosti a financií ohľadom riešenia tejto problematiky. Už na najbližšie rokovanie vlády predložím materiál, ktorý bude komplexnou analýzou a bude obsahovať aj alternatívne návrhy a opatrenia na riešenie vzniknutej situácie," uviedla Dolinková v stanovisku, ktoré TASR poskytol komunikačný odbor rezortu.

Súdny dvor EÚ v Luxemburgu vo štvrtok (19. 9.) skonštatoval, že Slovensko nesplnilo požiadavky smernice EÚ o oneskorených platbách verejných nemocníc dodávateľom. Podľa stanoviska súdu slovenské štátne nemocnice vykazujú neustále meškanie platieb, čo negatívne ovplyvnilo najmä malé a stredné podniky v sektore zdravotníctva.

Európska komisia (EK) spustila právne konanie voči Slovensku o porušení spoločnej legislatívy EÚ v roku 2017. V júni 2018 EK poslala do Bratislavy formálnu výzvu so žiadosťou o vysvetlenie uplatňovania smernice. Odpoveď slovenskej strany považovala za nedostatočnú, a preto pre nedodržiavanie smernice o oneskorených platbách v apríli 2023 zažalovala Slovensko na Súdnom dvore EÚ.