Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Za šéfa výboru na kontrolu SIS zvolili S. Migaľa, M. Kolíková neuspela

Na snímke poslanec NR SR Samuel Migaľ (Hlas-SD). Foto: TASR Jaroslav Novák

Post šéfa výboru patrí opozícii.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. septembra (TASR) - Za predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) zvolili v utorok poslanci Samuela Migaľa (Hlas-SD). Podporilo ho 75 poslancov zo 147 prítomných. Na post kandidovala aj opozičná poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Získala len 62 hlasov.

Post šéfa výboru patrí opozícii. Šéfovala mu Kolíková, ktorú parlament v júni z funkcie odvolal. Migaľ na sociálnej sieti vysvetlil, že ak ho poslanci zvolia do funkcie, poverí vedením výboru opozičného člena, ktorý bude môcť zvolávať a riadiť výbor, čím sa opätovne sfunkční. "Po tomto kroku z pozície predsedu odstúpim a výbor bude viesť opozičný politik," napísal minulý týždeň.

Migaľ chce zvolať zasadnutie výboru čo najskôr, pravdepodobne v stredu (18. 9.). Zopakoval, že chce, aby post predsedu patril opozícii. "Som zvedavý, že či teda tak, ako bola dohoda, opozícia navrhne Františka Majerského (KDH) na post podpredsedu, aby som ho mohol poveriť. Pokiaľ nie, platí dohoda, že poverím zastupovaním podpredsedu výboru s najväčšou pravdepodobnosťou poslanca strany Smer-SD," ozrejmil po hlasovaní novinárom.

Koalícia pri júnovom odvolaní vyčítala Kolíkovej, že ako šéfka výboru postupovala nad rámec svojich kompetencií a "preukázala, že porušuje zákon". SaS v septembri opäť do funkcie navrhla Kolíkovú. Koaliční poslanci tvrdia, že opozícii neustále predkladajú ponuku, aby prišli s nomináciou na šéfa výboru, ktorá bude akceptovaná.