Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Slovensko

Za smog v Jelšave a Veľkej Ide môže podľa kachliarov aj zlé kúrenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa jeho prezidenta Štefana Bobockého najstaršie spotrebiče na drevo znečisťujú ovzdušie 28-krát viac ako súčasné moderné kachle.

Jelšava/Veľká Ida 8. októbra (TASR) - Okolie Jelšavy v Revúckom okrese a Veľkej Idy pri Košiciach dlhodobo patrí k najsmogovejším oblastiam Slovenska, pričom dôvodmi sú hlavne staré spotrebiče na drevo a nesprávne kúrenie. TASR o tom informoval Cech kachliarov.

Podľa jeho prezidenta Štefana Bobockého najstaršie spotrebiče na drevo znečisťujú ovzdušie 28-krát viac ako súčasné moderné kachle. Okrem kvalitného spotrebiča ovplyvňuje množstvo dymu aj samotný užívateľ zariadenia. "Samotným správnym kúrením suchým drevom dokáže spotrebiteľ znížiť množstvo emisií až o polovicu oproti nesprávnemu kúreniu," uviedol s tým, že oba faktory sú kľúčové pre znižovanie emisií, a to najmä v oblastiach, kde s tým majú dlhodobo problémy.

Cech kachliarov pripomína, že správne rozkurovanie je spôsobom zhora nadol. "To znamená, že na dno dávame väčšie polienka a na vrch umiestňujeme triesky a podpaľač. Tým sa nám komín skôr prehreje a menej dechtuje. Decht je vlastne nespálené palivo, ktoré z rôznych dôvodov nezhorelo v ohnisku a po ochladnutí sa usádza na chladnejšie časti," vysvetľuje.

Podľa jeho analýzy nevedia správne kúriť najmä ľudia v menších mestách a obciach, čo pomáha riešiť aj projekt LIFE IP - Zlepšenie kvality ovzdušia, známy tiež ako Populair. Ide o jedno z opatrení prijatých na zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku. Zastrešuje ho Ministerstvo životného prostredia SR, pričom pri edukácii spolupracuje aj s Cechom kachliarom.

"Po celom Slovensku chodíme s edukačným prívesom v ktorom vysvetľujeme, ako správne kúriť a znižovať svoje emisie. Úzko spolupracujeme s manažérmi kvality ovzdušia a vyberáme lokality, kde je najviac emisií. Pozitívna odozva dosvedčuje, že takáto edukácia má zmysel," dodal Bobocký.