Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Začala sa zbierka Boj proti hladu, zameraná je na chudobu

Na archívnej snímke z 5. júna 2022 podvýživené dvojročné dieťa sedí vedľa svojej matky v Mogadišu. Foto: TASR/AP

Zameraná je na pomoc ľuďom žijúcim v krajinách s výskytom extrémnej chudoby. TASR o tom informovali organizátori zbierky.

Bratislava 18. júna (TASR) – V týchto dňoch sa začal 16. ročník celoslovenskej verejnej zbierky Boj proti hladu, ktorú organizuje Vincentínska rodina Slovenska. Zameraná je na pomoc ľuďom žijúcim v krajinách s výskytom extrémnej chudoby. TASR o tom informovali organizátori zbierky.

Od roku 2015 sa z výnosov zbierky podporujú aj projekty na Slovensku vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu v krajine. Zbierkou sa podporujú okrem toho napríklad i dve najchudobnejšie krajiny Latinskej Ameriky, ktorými sú Haiti a Honduras. "Väčšina ľudí v týchto krajinách trpí extrémnou chudobou, ktorá je porovnateľná s najchudobnejšími krajinami Afriky," uviedla jedna z organizátoriek zbierky Margita Šumichrastová. V týchto krajinách sa napríklad podarilo zabezpečiť pitnú vodu a studne, ako aj vzdelanie pre najchudobnejšie deti.

Prostriedky putujú aj na Ukrajinu, do Ruska či Albánska, kde pôsobia misionári vincentínskej rodiny zo Slovenska. Na Slovensku napríklad podporili chudobných prostredníctvom podávania porcií polievok počas pandémie či organizovanie táborov pre deti.

Zapojiť sa do zbierky je možné kúpou medovníkových srdiečok, ktoré budú ponúkať počas pútí či pred kostolmi vo farnostiach. Darcovia môžu tiež prispieť na účet zbierky. Všetky informácie sú dostupné na webe bojprotihladu.sk. Zbierka potrvá do 30. apríla 2023.

Výnos predchádzajúcej zbierky predstavoval vyše 200.590 eur. Organizátori uviedli, že z dôvodu vojnovej situácie na Ukrajine mimoriadne podporili chudobných v tejto krajine sumou 56.940 eur.