Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Slovensko

Začína sa 6. ročník finále Ekonomickej olympiády pre stredoškolákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Celoslovenské finále prebieha formou písomného testu, ktorý je zložený zo zadaní zameraných na súčasné ekonomické témy.

Bratislava 4. mája (TASR) - Vo štvrtok sa začína šiesty ročník Ekonomickej olympiády pre stredoškolákov. Svoje analytické myslenie a ekonomický prehľad si otestuje v celoslovenskom finále v Bratislave 50 mladých ekonómov, ktorí sa kvalifikovali v školských aj krajských kolách. Projekt zameraný na zlepšenie ekonomickej a finančnej gramotnosti stredoškolákov organizuje Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS).

"Naším cieľom je motivovať mladých ľudí na to, aby pochopili, že ekonómia nie je vedou len pre profesorov s dlhými bradami, účtovníčky alebo burzových maklérov, ale vie pomôcť komukoľvek v každodennom živote," poznamenala riaditeľka olympiády Monika Budzák. Doplnila, že za šesť rokov organizovania súťaže sa počet súťažiacich strojnásobil. Dôvodom je podľa nej aj oslovenie škôl, ktoré nemajú ekonómiu vo vyučovaní, a študentov, ktorí sa jej aktívne nevenujú.

Celoslovenské finále prebieha formou písomného testu, ktorý je zložený zo zadaní zameraných na súčasné ekonomické témy. Po jeho vyhodnotení postúpi do ústneho kola desať najlepších študentov, ktorí budú obhajovať svoje vedomosti pred odbornou porotou. Počas finálneho kola budú prebiehať aj prednášky a diskusie na aktuálne ekonomické témy. Na záver podujatia sa vyhlásia traja najlepší stredoškolskí ekonómovia.

Ekonomická olympiáda je celoslovenská súťaž z ekonómie a financií pre stredné a základné školy. Finalisti olympiády sú prijímaní na viaceré vysoké školy na Slovensku bez prijímacích skúšok.