Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Slovensko

ZAP žiada ministra o oslobodenie z transakčnej dane pre ambulancie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Minister začal v pondelok popoludní rokovania so zástupcami zdravotníkov.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) na pondelkovom rokovaní s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas-SD) žiadal v súvislosti s konsolidačným balíčkom isté úľavy pre ambulantný sektor. Ide napríklad o oslobodenie od transakčnej dane či istú úľavu vo výške DPH. Po stretnutí o tom informovala prezidentka zväzu Jaroslava Orosová.

"Máme za to, že ak toto bolo možné pre iné segmenty, ktoré sú celkom určite pre zdravie obyvateľstva, fungovanie štátu menej kľúčové ako zdravotníctvo, ktoré samo vlastne zápasí dlhodobo s nedostatkom financií, tak celkom určite by to malo byť možné práve aj v zdravotníctve," vysvetlila. Upozornila, že ak sa konsolidácia dotkne ambulancií v plnej miere, určite bude znamenať odklad alebo zníženie dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Ocenila, že diskusia so Šaškom bola konštruktívna a otvorená, s víziou riešenia aktuálne pálčivých problémov. "Momentálne vyzerá tak (Šaško, pozn. TASR), že nemá ambíciu byť naším nepriateľom, ale skôr naším spojencom," skonštatovala Orosová.

Minister začal v pondelok popoludní rokovania so zástupcami zdravotníkov. Verí, že pri návrhu konsolidačných opatrení nájdu kompromis. O možnostiach rokuje aj s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD).

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietajú navrhnuté konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzvali prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Ten deklaroval, že prípadný podpis legislatívy bude závisieť od rokovaní vlády so zdravotníkmi.