Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 30. september 2024Meniny má Jarolím
< sekcia Slovensko

Gastroenterológovia nesúhlasia so zmenami pri bezlepkových potravinách

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Gastroenterológovia okrem zvýšenia cien namietali aj navrhovanú zmenu množstevných limitov.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Slovenská gastroenterologická spoločnosť (SGS) nesúhlasí s viacerými plánovanými zmenami pri dietetických potravinách. Hrozí podľa nej zdraženie bezlepkových potravín. Vyzýva ministerstvo zdravotníctva na prehodnotenie úprav.

"Pri zlej ekonomickej situácii nášho zdravotníctva vieme akceptovať vyradenie niektorých doplnkových bezlepkových potravín, považujeme za racionálne aj rozdelenie na dve skupiny L2 a L3, čo zjednodušuje predpisovanie týchto potravín tým pacientom, ktorí sú pre svoju diagnózu na takéto potraviny odkázaní. Problém je, že registrujeme zvýšenie doplatku na väčšinu bezlepkových surovín a potravín. Pacienti tak budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka," skonštatoval prezident spoločnosti Tibor Hlavatý.

Gastroenterológovia okrem zvýšenia cien namietali aj navrhovanú zmenu množstevných limitov. Nie sú podľa nich nastavené správne. Nesúhlasia so zmenami v skupine L3, teda pri bezgluténových potravinách, kde sa limit navrhuje na dva kilogramy na mesiac. Upozornili na to, že pre dospelého človeka navrhované množstvo nestačí. "Pre bezlepkové suroviny, ako múka, krupica či strúhanka je naopak daný limit desať kilogramov, čo je zase zbytočne veľa," doplnila predsedníčka pracovnej skupiny pre celiakiu SGS Božena Pekárková.

Spoločnosť preto navrhla úpravu limitov v kategorizačných skupinách, a to pre L2 na šesť kilogramov, L3 na šesť kilogramov a u detí zmeniť L2 a L3 v identickom pomere. "Takýmto spôsobom by sme dosiahli celkové množstvo potravín, ako bolo pôvodne navrhnuté a celiatici by tak neboli vyčlenení na okraj ostatnej populácie. Už aj tak žijú s rôznymi obmedzeniami, pričom musia dbať na dodržiavanie správnej diéty a stravovania," dodala Pekárková.

Od októbra majú pre celiatikov začať platiť zmeny pri dietetických potravinách. Bezgluténové sa majú prerozdeliť do dvoch podskupín "potraviny" a "suroviny". Zdravotná poisťovňa má po novom pacientom mesačne uhrádzať desať kilogramov dietetických surovín a zhruba 1,9 kilogramu potravín. Dosiaľ mali celiatici nárok na desať kilogramov dietetických surovín a potravín.