Problémy sa podľa gastroenterológa Jána Ušáka dajú odstrániť niekoľkodňovou diétou alebo bežne dostupnými prostriedkami proti nadúvaniu či páleniu záhy.
Autor TASR
Bratislava 2. januára (TASR) - Nárazové prejedanie sa počas sviatkov sa podľa odborníka u väčšiny ľudí prejavuje pocitom ťažoby, bolesťou brucha, nafukovaním či hnačkou. Dodáva, že pri vážnejších poruchách treba vyhľadať lekársku pomoc.
Problémy sa podľa gastroenterológa Jána Ušáka dajú odstrániť niekoľkodňovou diétou alebo bežne dostupnými prostriedkami proti nadúvaniu či páleniu záhy. "Žalúdku uľavia aj horké potraviny, ako napríklad rukola, čakanka, horčičné semienko a pomáhajú i nesladené minerálky s bublinkami," doplnil.
Neprimeraný príjem či nevhodná kombinácia jedál môže podľa odborníka dopadnúť omnoho horšie. "Bežné sú pankreatitídy, žlčníkové koliky, najmä, ak sa to preženieme s ťažkými mastnými, vyprážanými jedlami," varuje Ušák.
Akútna pankreatitída je podľa gastroenterológa závažná diagnóza, ktorá si niekedy vyžaduje aj niekoľkotýždňovú hospitalizáciu a pri neskorej diagnostike môže byť až život ohrozujúca. Opatrní by podľa neho mali byť aj ľudia s vysokým tlakom, ktorým škodí nadmerná konzumácia soli. Treba si dávať pozor na údeniny, slané polotovary alebo čipsy.
Odborníci odporúčajú vyhľadať lekára, pokiaľ prevládajú intenzívna bolesť v brušnej dutine, neutíchajúca po dobu troch až štyroch hodín, opakované zvracanie alebo je zastavený odchod stolice a vetrov.
Problémy sa podľa gastroenterológa Jána Ušáka dajú odstrániť niekoľkodňovou diétou alebo bežne dostupnými prostriedkami proti nadúvaniu či páleniu záhy. "Žalúdku uľavia aj horké potraviny, ako napríklad rukola, čakanka, horčičné semienko a pomáhajú i nesladené minerálky s bublinkami," doplnil.
Neprimeraný príjem či nevhodná kombinácia jedál môže podľa odborníka dopadnúť omnoho horšie. "Bežné sú pankreatitídy, žlčníkové koliky, najmä, ak sa to preženieme s ťažkými mastnými, vyprážanými jedlami," varuje Ušák.
Akútna pankreatitída je podľa gastroenterológa závažná diagnóza, ktorá si niekedy vyžaduje aj niekoľkotýždňovú hospitalizáciu a pri neskorej diagnostike môže byť až život ohrozujúca. Opatrní by podľa neho mali byť aj ľudia s vysokým tlakom, ktorým škodí nadmerná konzumácia soli. Treba si dávať pozor na údeniny, slané polotovary alebo čipsy.
Odborníci odporúčajú vyhľadať lekára, pokiaľ prevládajú intenzívna bolesť v brušnej dutine, neutíchajúca po dobu troch až štyroch hodín, opakované zvracanie alebo je zastavený odchod stolice a vetrov.