Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Slovensko

Strata vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni má byť podľa odhadov nižšia

Na snímke vstup do budovy generálneho riaditeľstva Všeobenej zdravotnej poisťovne (VšZP) na Panónskej ceste v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

VšZP ku koncu júna dosiahla stratu 49,1 milióna eur.a

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 30. septembra (TASR) - Hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) sa zlepšuje. Strata za tento rok má byť nižšia, ako sa pôvodne odhadovalo. Očakáva sa na úrovni 95 miliónov eur. TASR o tom informovali z oddelenia komunikácie zdravotnej poisťovne.

"Na základe očakávaného vývoja upravila VšZP odhad straty na rok 2024 na 95 miliónov eur, čo predstavuje menej ako dve percentá jej celoročných výnosov," priblížili.

Štátna poisťovňa zároveň informovala, že na úrovni ministerstiev a vládneho kabinetu sa diskutuje o forme dočerpania rozpočtovaných zdrojov za poistencov štátu. "Pri spomínanom dočerpaní plnej výšky zdrojov za poistencov štátu a prijatí opatrení v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva je teda očakávanú stratu zároveň možné ešte viac znížiť, a to bez vplyvu na kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre poistencov a platobnú schopnosť poisťovne," dodala.

VšZP ku koncu júna dosiahla stratu 49,1 milióna eur. Očakávalo sa, že do konca roka porastie na úroveň 169 miliónov eur. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) v tejto súvislosti nariadil VšZP predloženie ozdravného plánu. Tá voči rozhodnutiu podala opravný prostriedok. V súčasnosti o ňom úrad rozhoduje.