Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Zdravotníci: Povolenie na prevádzku malo na konci týždňa 182 kúpalísk

Ilustračná snímka. Foto: TASR

ÚVZ pre prekročenie limitnej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov neodporúča kúpanie sa v lokalitách Ružín - prítoky, Laborec Humenné.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Povolenie na prevádzku malo na konci 33. týždňa 182 umelých kúpalísk a 556 bazénov. V prevádzke je aj 13 prírodných kúpalísk s neorganizovanou rekreáciou. Ďalších 63 vodných plôch má vyhovujúcu kvalitu vody. V aktualizačnej správe o stave prírodných a umelých kúpalísk o tom informovali z odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

ÚVZ pre prekročenie limitnej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov neodporúča kúpanie sa v lokalitách Ružín - prítoky, Laborec Humenné. Na vodnej nádrži Ružín, Ružín - prítoky bolo podľa neho zistené prekročenie limitnej hodnoty ukazovateľa chlorofyl-a, čo môže znamenať pre kúpajúcich sa zdravotné riziko.

Na štrkovisku Čaňa, Plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach, štrkovisku Gbely Adamov a rekreačnej oblasti Gazárka Šaštín-Stráže bolo zaznamenané významné prekročenie zdravotne významných biologických ukazovateľov. "Kúpanie predstavuje akútne nebezpečenstvo a zvýšené zdravotné riziko pre kúpajúcich sa," zdôraznili hygienici.

Na vodnej nádrži Duchonka a na Vinianskom jazere ÚVZ neodporúča kúpanie pre citlivé populačné skupiny, ako sú deti, alergici a osoby s oslabeným imunitným systémom z dôvodu zvýšených hodnôt ukazovateľa cyanobaktérie a chlorofyl-a. "U dospelých zdravých osôb sa táto kvalita vody na kúpanie považuje za prípustnú," dodali hygienici.