Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

SAV vydala populárno-náučnú brožúru o obezite

Na archívnej snímke vstup do areálu Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Brožúra Obezita je dostupná bezplatne online na stránke SAV - Otvorená akadémia.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Slovenská akadémia vied (SAV) vydala brožúru o obezite z edície Otvorená akadémia. Čitatelia v štyroch kapitolách nájdu množstvo vedeckých informácií o obezite napísaných populárnym štýlom. Autorský kolektív sa pozrel na historické fakty, nevynechal ani najnovšie poznatky o tejto stále naliehavejšej téme. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Ako sa naprieč mnohými storočiami menil pohľad na ľudské telo priblížila Patrícia Fogelová zo Spoločenskovedného ústavu Centra spoločenských a psychologických vied SAV. Publikácia tiež podľa hovorkyne upriamuje pozornosť na biomedicínsky výskum a ponúka príklady, ako nepriaznivé efekty obezity ovplyvniť. Možnosťou je podľa nej komplexné manažovanie obezity, ktorému sa v Centre pre manažment obezity venujú odborníci z Biomedicínskeho centra (BMC) SAV.

"Obezitou u nás trpí štvrtina dospelých a asi desať až 20 percent detí má nadváhu alebo obezitu. Musíme si uvedomiť, že obezita výrazne zhoršuje riziko vzniku rôznych chronických ochorení. Nazývame ich komorbidity a poznáme ich až 236. Je to už nielen medicínsky, ale aj celospoločenský problém," zdôraznila Barbara Ukropcová z Ústavu experimentálnej endokrinológie (ÚEE) BMC SAV.

Ako doplnila Gáliková, čitatelia brožúry sa tiež môžu dozvedieť, akým spôsobom vedci monitorujú účinky pohybovej aktivity na obezitu a metabolické zdravie, a zistia, aký je rozdiel medzi hnedým a bielym tukovým tkanivom. Publikácia je podľa jej slov doplnená o tabuľku, ktorá pomôže odhadnúť energetickú náročnosť bežných činností, a ďalšie odborné vysvetlenia či odporúčania.

"V tejto publikácii ponúkame integratívny pohľad na ľudské zdravie a ľudské ochorenia. Je to vlastne vzájomná komunikácia tkanív v našom tele, napríklad medzi kostrovým svalom, tukovým tkanivom a mozgom," objasnil Jozef Ukropec z ÚEE BMC SAV a dodal, že dosah obezity na ľudské zdravie je nesmierny.

Brožúra Obezita je dostupná bezplatne online na stránke SAV - Otvorená akadémia.