Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Slovensko

Železnice vylúčili pochybenie rušňovodiča pri nehode vlaku a autobusu

Na snímke havarovaný autobus na mieste nehody s vlakom vo štvrtok 27. júna 2024. Foto: TASR - KR PZ v Nitre

Minister dopravy SR Jozef Ráž uviedol, že dopravnú nehodu vlaku a autobusu v Nových Zámkoch pravdepodobne spôsobilo individuálne zlyhanie ľudského faktora.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 28. júna (TASR) - Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vylúčila pochybenie rušňovodiča pri tragickej nehode vlaku a autobusu, ktorá sa stala vo štvrtok (27. 6.) v Nových Zámkoch. Uviedol to v piatok hovorca ZSSK Dominik Drevický s tým, že dopravca plne spolupracuje s vyšetrujúcimi orgánmi na objasňovaní príčin a dôsledkov nehody.

"Železničná spoločnosť Slovensko plne spolupracuje s vyšetrujúcimi orgánmi na objasňovaní príčin a dôsledkov nehody vlaku a autobusu v Nových Zámkoch. Už teraz môžeme vylúčiť pochybenie rušňovodiča, ktoré by mohlo zapríčiniť túto nehodu," uviedol Drevický.

Doplnil, že rušňovodič konal podľa predpisov, profesionálne a pohotovo. "Vzhľadom na nepriaznivé okolnosti, spojené s počasím a opravou infraštruktúry, vykonal všetko, čo bolo v jeho silách. Vzniknutú situáciu nemohol očakávať ani jej zamedziť. Rovnako pohotovo a profesionálne sa správali aj ďalší zamestnanci Železničnej spoločnosti Slovensko vo vlaku. Vďaka ich duchaprítomnosti nie sú škody na zdraví a majetku vyššie. Cestujúci vyviazli bez zranení a boli čoskoro dopravení do cieľa," doplnil Drevický.

Minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) v piatok uviedol, že dopravnú nehodu vlaku a autobusu v Nových Zámkoch pravdepodobne spôsobilo individuálne zlyhanie ľudského faktora. Vlak podľa predbežných informácií išiel po koľaji, ktorá bola po predošlých výdatných dažďoch vylúčená z prevádzky. Okolnosti nehody sú aj naďalej predmetom vyšetrovania.

Tragická dopravná nehoda sa stala na chránenom železničnom priecestí na Dvorskej ceste v Nových Zámkoch vo štvrtok krátko po 17.00 h. Pri zrážke vlaku s autobusom zomrelo sedem ľudí, zranených bolo najmenej päť ľudí.

ŽSR: Dopravu na trati pri Nových Zámkoch by mohli od pondelka úplne obnoviť



Doprava na železničnej trati medzi Novými Zámkami a Dvormi nad Žitavou, kde sa vo štvrtok (27. 6.) zrazil vlak s autobusom, by mohla byť od pondelka (1. 7.) úplne obnovená. Aktuálne je tam doprava obmedzená len na jednu vlakovú koľaj. V piatok o tom informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Vladimíra Bahýlová.

ŽSR v stanovisku spresnili, že predbežne je vylúčená technická porucha na železničnom priecestí, kde sa tragická nehoda stala. Presná príčina tejto udalosti je podľa ŽSR predmetom vyšetrovania. Železnice doplnili, že údržba priecestia so závorami, kde sa nehoda stala, sa vykonáva dvakrát mesačne. Posledné údržby tu boli vykonané 30. mája a 15. júna.