Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 25. november 2024Meniny má Katarína
< sekcia Slovensko

Žiaci sa v predmete o výžive naučia aj predchádzať plytvaniu potravín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predmet si môžu základné školy zaradiť do rámcového učebného plánu prostredníctvom disponibilných hodín pre štvrtý, piaty a šiesty ročník.

Bratislava 22. februára (TASR) - Voliteľný predmet o zdravej výžive Viem, čo zjem rozširuje učebné materiály a do učebných osnov pribudne nová téma zameraná na potravinový odpad. Žiaci sa tak okrem zásad zdravého stravovania budú vzdelávať aj o tom, ako predchádzať plytvaniu potravinami a tiež ako odpad správne separovať.

V novom tematickom celku sa žiaci naučia, ako predchádzať plytvaniu jedlom, čo je to biologicky rozložiteľný odpad a ako sa dá zužitkovať. Podľa informácií zverejnených na webe projektu si žiaci utvrdia svoje poznatky o recyklácii. Formou zábavných úloh sa dozvedia, ako dlho sa odpad rozkladá v prírode, ale aj ako prebieha kompostovanie.

Potravinový odpad je doplňujúcim tematickým celkom predmetu Viem, čo zjem. Predmet okrem neho pozostáva zo šiestich hlavných tém, ako je vyvážená strava, pitný režim, ovocie a zelenina, riziká nevhodného stravovania, energia a hygiena potravín.

Predmet si môžu základné školy zaradiť do rámcového učebného plánu prostredníctvom disponibilných hodín pre štvrtý, piaty a šiesty ročník. Učebné materiály je tiež možné využívať v rámci záujmových krúžkov alebo ako doplnok výučby. Vzdelávací štandard a metodické materiály k predmetu boli vytvorené v súčinnosti so Štátnym pedagogickým ústavom SR. Učebné materiály sú školám k dispozícii zdarma a v rozsahu 37 vyučovacích hodín.