Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Slovensko

Žiadatelia o grant na výskum nemajú byť vyraďovaní pre formálne chyby

Mojmír Mamojka archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Súčasný zákon je nastavený tak, že poskytovateľ grantu automaticky vyradí všetky žiadosti, ktoré nesplnia technické podmienky.

Bratislava 1. júla (TASR) - Žiadosti o granty na podporu výskumu a vývoja by nemali byť automaticky vyraďované pre formálno-technické nedostatky. V novele zákona o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja to navrhuje trojica poslancov za vládny Smer-SD Ľubomír Petrák, Mojmír Mamojka a Ľubica Rošková. Právnu normu predstavili na úvod piateho rokovacieho dňa 36. schôdze NR SR.

Ak budú poslanci úspešní, žiadatelia o granty dostanú možnosť nedostatky do 14 dní odstrániť a vyhnúť sa vyradeniu. Novela Smeru-SD sa vzťahuje napr. na posudzovanie žiadostí podaných na základe verejných výziev Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV), ktorá je hlavnou grantovou agentúrou pre výskum a vývoj v Slovenskej republike.

Súčasný zákon je nastavený tak, že v prvej fáze hodnotenia podaných žiadostí, ktorá sa zameriava na splnenie všetkých technických a formálnych náležitostí, poskytovateľ grantu automaticky vyradí všetky žiadosti, ktoré nesplnia tieto technické podmienky. Podľa Smeru-SD je to príliš prísne. "Tým, že sa žiadateľovi neumožňuje opraviť prípadné technické nedostatky žiadosti, hrozí, že v rámci verejných výziev dôjde k zbytočnému vyraďovaniu projektov ponúkajúcich kvalitné výskumné a vývojové riešenia, ale podľa platnej legislatívy musia byť poskytovateľom z hodnotenia automaticky vyradené," argumentujú.

Následne by sa malo hovoriť o novele zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov od Otta Brixiho a Antona Martvoňa (obaja Smer-SD). Právna norma má zmeniť pravidlá tvorby fondu prevádzky, údržby a opráv pre vlastníkov nebytových priestorov v bytovom dome, ktorí nevyužívajú všetky spoločné časti a zariadenia domu, sa zrejme upravia.

Nové pravidlá v hlasovaní

Súčasná legislatíva podľa zákonodarcov znevýhodňuje vlastníkov nebytových priestorov. "Pretože vlastníci nebytových priestorov nemusia využívať všetky spoločné časti a spoločné zariadenia domu, pričom sa na ich opravách podieľajú v rovnakej výške ako vlastníci bytov, ktorí ich dennodenne užívajú," odôvodnili poslanci v návrhu.

Zároveň chcú zaviesť aj nové pravidlá pre hlasovanie vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ktoré by mali obmedziť možnosti "šikanovania" niektorých vlastníkov pri určovaní nadmerných preddavkov do fondu prevádzky, údržby a opráv. "Navrhuje sa taktiež obmedzenie udeliť splnomocnenie na zastupovanie na schôdzi osobám, ktoré sú kandidátmi na volené funkcie v spoločenstve alebo na funkciu zástupcu vlastníkov," doplnili predkladatelia.

Po 11.00 h sa budú v pléne skladať ďalšie poslanecké sľuby nových členov snemovne. Urobí tak pätica náhradníkov za bývalých poslancov, ktorí uspeli v májových eurovoľbách.

Za Janu Žitňanskú (NOVA), ktorá sa do NR SR dostala vo farbách KDH, nastúpi predseda Krajskej rady KDH v Košickom kraji Jozef Bobík. Europoslanca Józsefa Nagya (Most-Híd) vystrieda Péter Vörös. V SaS uspel vo voľbách do Európskeho parlamentu líder strany Richard Sulík, miesto tak uvoľnil generálnej manažérke strany a bývalej poslankyni NR SR Jane Kiššovej. Zvolenie Branislava Škripeka (OĽaNO) zase otvorilo dvere do zákonodarného zboru Jane Šípošovej, riaditeľke neziskovej organizácie Pomoc obetiam násilia. Do radov poslaneckého klubu SDKÚ-DS sa má vrátiť aj exminister školstva Eugen Jurzyca, ktorému uvoľnil miesto nový europoslanec Ivan Štefanec.

Ešte predminulý týždeň nastúpili do parlamentu náhradníci za Radoslava Procházku a Andreja Hrnčiara, ktorí sa dobrovoľne vzdali svojich mandátov.