Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Slovensko

Žiga: Hybridné hrozby a zahraničný zásah sú súčasné bezpečnostné výzvy

Na archívnej snímke poverený podpredseda NRSR Peter Žiga (Hlas-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

V rámci programu stretnutia sa uskutočnilo spoločné rokovanie v rozšírenom formáte za účasti zástupcov Chorvátska, Slovinska a Talianska.

Salzburg 23. augusta (TASR) - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga, ktorý je poverený jej vedením, na stretnutí s predsedami parlamentov krajín Slavkovského formátu (S3) v rakúskom Salzburgu označil hybridné hrozby a zahraničné zasahovanie medzi najväčšie súčasné bezpečnostné výzvy. S predstaviteľmi Českej republiky a Rakúska rokoval aj o rozširovaní Európskej únie. TASR o tom v piatok informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

V rámci programu stretnutia sa uskutočnilo spoločné rokovanie v rozšírenom formáte za účasti zástupcov Chorvátska, Slovinska a Talianska.

"Zahraničné zasahovanie, obzvlášť do rozhodovacích procesov, predstavuje hrozbu nielen pre bezpečnosť, ale aj pre suverenitu a demokraciu ako takú," povedal Žiga.

Predstavitelia krajín diskutovali aj o rozširovaní EÚ, a to najmä v kontexte balkánskych krajín. "Rozširovanie Európskej únie musí byť dôveryhodné a spravodlivé, s jasne definovanými kritériami pre vstup," zdôraznil. Podľa neho je dôležité v prístupovom procese krajín dbať na zachovanie jednotných štandardov.

Žiga vyhlásil, že SR je zástancom rozširovania EÚ, ktoré je založené na zásluhách, a naďalej bude pokračovať v podpore krajín západného Balkánu, ako aj východných susedov SR.

Podpredseda parlamentu rokoval s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou o bilaterálnych vzťahoch a prehlbovaní spolupráce, uviedol odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

"Česká republika aj naďalej zostáva pre nás najbližším susedom, prirodzeným partnerom a spojencom v širokom spektre tém," povedal Žiga a dodal, že napriek rozdielnym názorom nemožno ignorovať unikátnosť vzájomných vzťahov.

Podľa Adamovej je S3 dobrým nástrojom regionálnej spolupráce a členov tohto formátu spája aj záujem o balkánske krajiny a ich európsku perspektívu.

Adamová na tému hybridných hrozieb uviedla, že Európa je v súčasnosti vystavená najhoršej bezpečnostnej situácii od pádu železnej opony v dôsledku "agresívneho ruského imperializmu".

Spomenula aj kybernetické útoky na infraštruktúru v krajinách NATO a EÚ. "Sami máme priame skúsenosti s ruským štátnym terorizmom na našom území. Tieto útoky sú čoraz častejšie a závažnejšie, a preto musíme byť čo najlepšie pripravení koordinovane im čeliť," dodala predsedníčka parlamentu ČR.

Stretnutie predsedov parlamentov krajín Slavkovského formátu sa uskutočnilo 22. a 23. augusta 2024 v Salzburgu na pozvanie predsedu rakúskej Národnej rady Wolfganga Sobotku.