Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Slovensko

Žiga sa stretol s Popsoiom,vyjadril podporu Moldavsku pri vstupe do EÚ

Na snímke podpredseda Národnej rady (NR) SR poverený jej riadením Peter Žiga. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Moldavský minister mal tlmočiť nádej, že aj jeho návšteva pomôže k vývoju slovensko-moldavskej spolupráce.

Bratislava 19. júna (TASR) - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD) deklaroval podporu Moldavsku pri vstupe do Európskej únie (EÚ) zo strany Slovenska. Urobil tak pri stredajšom stretnutí s moldavským ministrom zahraničných vecí Mihaiom Popsoiom. Diskutovať mali najmä o integrácii Moldavska do Únie, ekonomickej spolupráci a vzájomných bilaterálnych vzťahoch. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

"Vzťahy medzi Slovenskom a Moldavskom sú vynikajúce a bez akýchkoľvek nevyriešených otázok. Svedčí o tom aj fakt, že minulý rok sme oslávili jubilejné 30. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi našimi štátmi," uviedol Žiga. Moldavský minister mal tlmočiť nádej, že aj jeho návšteva pomôže k vývoju slovensko-moldavskej spolupráce.

Čo sa týka vstupu do EÚ, Žiga ocenil pokrok Moldavska pri implementácii potrebných reforiem. Dodal, že Slovensko je pripravené pokračovať v delení sa o svoje skúsenosti. Okrem iného podčiarkol aj význam ekonomickej spolupráce s Moldavskom. Poukázal na obrat nášho vzájomného obchodu, ktorý podľa jeho slov minulý rok dosiahol takmer 120 miliónov eur. Moldavský minister mal zároveň tlmočiť záujem investovať do priemyslu na Slovensku.

Na rokovaní sa mali dotknúť aj konfliktu medzi Podnesterskom a Moldavskom. Podpredseda parlamentu potvrdil, že Slovensko podporuje územnú celistvosť a suverenitu Moldavskej republiky. Vyjadril presvedčenie, že konflikt by mal byť vyriešený mierovou cestou.