Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 7. september 2024
< sekcia Slovensko

Žilinka reaguje: Obavy vyslovené eurokomisiou vychádzajú z neznalosti

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vyslovil garanciu, že bude naďalej účelne využívať všetky právne nástroje v záujme ochrany zákonnosti a verejného záujmu.

Bratislava 25. júla (TASR) - Obavy vyslovené Európskou komisiou (EK) v súvislosti so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a právomocou generálneho prokurátora zrušovať rozhodnutia nižších prokurátorov vychádzajú z neznalosti alebo nepochopenia koncepcie ústavného postavenia a úloh prokuratúry SR, ako aj účelu sledovaného mimoriadnym opravným prostriedkom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Vyplýva to z reakcie generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku na správu EK o stave právneho štátu.

"Na čele prokuratúry SR nie je ani EK a ani predsedníčka EK. Na čele prokuratúry SR je generálny prokurátor SR, ktorý riadi a kontroluje činnosť prokuratúry na všetkých stupňoch a nesie ústavnú zodpovednosť za činnosť, plnenie úloh a fungovanie prokuratúry," zdôraznil Žilinka vo svojom stanovisku, ktoré TASR sprostredkovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Zuzana Drobová.

"Ubezpečujem všetkých, že prokuratúra SR, ako samostatná hierarchicky usporiadaná jednotná sústava štátnych orgánov na čele s generálnym prokurátorom Slovenskej republiky, v ktorej pôsobia prokurátori vo vzťahoch podriadenosti a nadriadenosti, si plní a vždy bude plniť ústavne definované poslanie prokuratúry ako orgánu ochrany práv a zákonom chránených záujmov fyzických osôb, právnických osôb a štátu," zdôraznil generálny prokurátor. Vyslovil garanciu, že bude naďalej účelne využívať všetky právne nástroje v záujme ochrany zákonnosti a verejného záujmu.

So správou o právnom štáte sa oboznámila aj predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová. "Vyjadruje poľutovanie nad tým, že Zastúpenie EK na Slovensku na poslednú chvíľu zrušilo plánovanú diskusiu na 24. júla 2024, ktorá sa mala venovať stavu právneho štátu na Slovensku a prezentácii zverejnenej Správy o právnom štáte, čím sa eliminovala možnosť bezprostrednej a priamej komunikácie so zástupcami EK na Slovensku, ako aj s podpredsedníčkou EK pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou. Na diskusii sa mali zúčastniť aj členovia súdnej rady," uviedla hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Vasilková. Súdna rada sa k obsahu celej správy o právnom štáte vyjadrí ako kolektívny orgán.

Odporúčania EK sa týkajú okrem iného opatrení na zabezpečenie nezávislosti členov Súdnej rady, predloženia návrhov na reguláciu lobingu či zabezpečenia účinného a nezávislého vyšetrovania prípadov veľkej korupcie. Komisia odporúča aj posilniť pravidlá a mechanizmy s cieľom obnoviť nezávislé riadenie a redakčnú nezávislosť verejnoprávnych médií.