Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

ZMOS a Slovenská lekárska komora podpíšu memorandum

Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor mesta Partizánske Jozef Božik. Foto: TASR - Martin Baumann

Zdravotná starostlivosť v mestách a obciach sa podľa Božika neustále zhoršuje.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Slovenská lekárska komora (SLK) chcú spolupracovať na zlepšení dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti. Pri presadzovaní požiadaviek chcú postupovať spoločne, v krátkom čase by preto mali podpísať memorandum. Na utorňajšom brífingu o tom informoval predseda ZMOS Jozef Božik a prezident SLK Jaroslav Šimo. Za najväčší problém považujú nedostatok všeobecných lekárov a pediatrov.

"Je mimoriadne dôležité, aby sme spolupracovali a spoločne presadzovali požiadavky na vytváranie podmienok na dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Aby nebola len z ríše sci-fi, ale každodennou realitou, ako to bolo pred 15 až 20 rokmi," skonštatoval Božik.

Zdravotná starostlivosť v mestách a obciach sa podľa neho neustále zhoršuje. Stav označuje za akútny, keďže na Slovensku chýba minimálne 245 pediatrov a takmer 500 všeobecných lekárov. Zdravotnú starostlivosť je potrebné zabezpečiť nielen cez fakultné nemocnice v krajských mestách, ale aj nemocnice v okresných mestách a polikliniky menších miest a obcí.

Za jeden z kľúčových nástrojov považuje napríklad legislatívne zefektívnenie reprofilácie lekárov, teda aby odborník na jednu oblasť mohol pôsobiť ako všeobecný lekár. O konkrétnych riešeniach zatiaľ hovoriť nechcú, informovať však chcú v najbližšej budúcnosti. Na spoluprácu chcú vyzvať aj rezorty zdravotníctva a školstva.

Prezident SLK pripomenul, že zdravotná starostlivosť nemôže byť poskytovaná len vo veľkých zdravotníckych centrách. Za veľký problém označuje jej poskytovanie napríklad v menej zaujímavých regiónoch či pohraničných oblastiach. "Občania nemôžu byť znevýhodnení tým, že zdravotnú starostlivosť budú mať ďaleko od svojho bydliska," zdôraznil Šimo s tým, že jej dostupnosť musí byť distribuovaná rovnomerne po celom Slovensku.

Rázne zmeny však treba podľa neho aj vo financovaní zdravotnej starostlivosti, ktorá by mala byť financovaná len z prostriedkov verejného zdravotného poistenia. "Liekom" je viaczdrojové financovanie a zapojenie regionálnej a miestnej samosprávy do daného systému. To sa však dá len za predpokladu, že samosprávy budú v lepšej finančnej kondícii.

V niektorých oblastiach sa podľa neho treba vrátiť k systému, ktorý v minulosti fungoval, a to aj k spokojnosti pacientov. Zlými zmenami bol však systém do značnej miery narušený, čo spôsobilo krízovú situáciu. Pri formovaní ambulantnej siete či siete nemocníc treba preto podľa neho počúvať hlas samospráv, s ktorými je nutné zmeny konzultovať. Nemôžu to podľa neho diktovať ministerskí úradníci, ktorí nemajú praktické skúsenosti so systémom zdravotníctva. "Musíme pracovať na vízii do budúcnosti," dodal Šimo.