Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Slovensko

ZMOS: Deti sa budú neformálne vzdelávať o zálohovaní a separovaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Neformálne vzdelávanie absolvovalo vo štvrtok v Partizánskom 600 detí, s programom pôjdu organizácie postupne do ďalších miest.

Partizánske 3. októbra (TASR) - Školáci po celom Slovensku absolvujú neformálne vzdelávanie o triedení a zálohovaní odpadu. Školu zálohovania a triedenia spustili Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) spoločnosť Natur-pack a Správca zálohového systému vo štvrtok pilotne v Partizánskom. Od detí budú zbierať i spätnú väzbu.

"Spoločnou témou všetkých občanov miest a obcí, ale aj štatutárov miest a obcí je, aby sme sa aktívnejšie podieľali na tvorbe ochrany životného prostredia. Máme tu viaceré nástroje, ktoré nám umožňujú byť efektívni v území a hlavne znižovať podiel odpadu, ktorý sa nám nachádza nelegálnych skládkach alebo končí v zmesovom komunálnom odpade," načrtol na brífingu v Partizánskom predseda ZMOS Jozef Božik.

Vyzdvihol, že neziskové organizácie, správca zálohového systému a OZV vytvárajú podmienky na to, aby generovali zdroje na vzdelávanie a prácu s deťmi a mládežou, čoho výsledkom je i škola zálohovania a triedenia.

Neformálne vzdelávanie absolvovalo vo štvrtok v Partizánskom 600 detí, s programom pôjdu organizácie postupne do ďalších miest. Interaktívny program realizuje s Natur-packom spisovateľ a hudobník Branislav Jobus. Riaditeľ Natur-packu Michal Sebíň spomenul, že program nadväzuje na projekt, ktorý spustila OZV ešte v roku 2019 a vychádza z dvojice kníh Jobusa Zberný dvor a Odpadkový fantóm, pričom ho OZV niekoľkokrát inovovala. "Chceli by sme, aby tento program už nefungoval len v našich mestách a obciach na základe nejakého dopytu, ale aby sme ho v rámci tohto partnerstva vedeli dostať do čo najširšieho spektra miest a obcí na Slovensku. Tak, aby sme zabezpečili systematickú a pravidelnú výučbu a vzdelávanie detí v problematike triedeného zberu a zálohovania," dodal Sebíň.

Organizácie zároveň pripravili pre deti jednoduchý kvíz. "Na základe neho chceme zistiť, aké vedomosti deti majú a akým spôsobom máme potom zamerať naše ďalšie aktivity v rámci vzdelávania, ktoré je aj našou zákonnou povinnosťou," doplnil riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč. Správca má podľa neho novú pesničku so Spievankovom, rovnako pripravuje sylaby pre vyššie ročníky základných škôl a stredné školy, ktoré by chceli dostať do vzdelávacieho systému.