Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Slovensko

ZMOS, rezort dopravy a automotoklub sa dohodli na projekte Route 66

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Cieľom projektu je posilniť bezpečnosť cestnej premávky a rozvinúť cestový ruch.

Bratislava 20. júna (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), Ministerstvo dopravy (MD) SR a Ústredný automotoklub SR sa dohodli na spolupráci pri projekte Slovenskej Route 66. Cesta má prechádzať štyrmi krajinami - Chorvátskom, Maďarskom, Slovenskom a Poľskom, a tým prepojiť Jadranské more s Baltským. Cieľom projektu je posilniť bezpečnosť cestnej premávky a rozvinúť cestový ruch. Uviedli to predstavitelia inštitúcií na štvrtkovej tlačovej besede.

Predseda ZMOS Jozef Božik informoval, že na stretnutí sa dohodli na tom, že ZMOS bude iniciovať stretnutie zástupcov samospráv a samosprávnych organizácií krajín, ktorých sa projekt týka. "Sme presvedčení, že práve v tomto a budúcom roku sa udejú rozhodujúce aktivity, ktoré budú znamenať, že slovenský projekt získa medzinárodný význam, medzinárodnú podporu a podarí sa nám z hľadiska rozvoja cestovného ruchu, dopravy, ale aj bezpečnosti urobiť maximum pre to, aby Chorvátsko, Maďarsko, Slovensko a Poľsko spoločne spolupracovali v tomto jedinečnom projekte," poznamenal Božik.

Štátny tajomník MD Igor Choma vysvetlil, že do konca roka potrebujú mať zreteľne zadefinovanú trasu od Baltského mora po Jadranské, slovenský úsek však už zadefinovaný je. "Naozaj na Slovensku existuje (projekt) viac ako desať rokov, ale v tomto čase ho chceme výrazným spôsobom dynamizovať. V tomto roku by mali prebehnúť všetky stretnutia, rozpravy, či už so štátnymi tajomníkmi príslušných ministerstiev, či už s veľvyslancami dotknutých krajín a takisto so štátnymi tajomníkmi dopravy dotknutých krajín tak, aby sme v tomto roku mali jasne zadefinovanú trasu od Baltu až po Jadran," poznamenal Choma. Doplnil, že náklady na výstavbu projektu ešte vyčíslené nie sú.

Prezident Ústredného automotoklubu SR Juraj Smrečan priblížil, že projekt pozostáva zo siedmich priorít - dopravno-bezpečnostnej, ekonomicko-rozvojovej, environmentálnej, sociálnej, športovej, duchovnej a kultúrno-historickej.