Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

ZMOS: Obce organizujú k výročiu deklarácie vatry zvrchovanosti

Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. Foto: TASR Pavel Neubauer

Deklarácia o zvrchovanosti SR je podľa ZMOS-u základným dokumentom, ktorý potvrdzuje právo slovenského národa na sebaurčenie a samostatnosť.

Bratislava 17. júla (TASR) - Pri príležitosti 32. výročia prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR organizujú mestá a obce kultúrno-spoločenské akcie a vatry zvrchovanosti. Tieto podujatia poskytujú príležitosť nielen osláviť, ale aj zamyslieť sa nad minulosťou a budúcnosťou. Uviedol to predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

Deklarácia o zvrchovanosti SR je podľa ZMOS-u základným dokumentom, ktorý potvrdzuje právo slovenského národa na sebaurčenie a samostatnosť. "Význam tohto aktu sa odráža nielen na národnej úrovni, ale aj v každodennom živote našich miest a obcí. Tie zohrávajú kľúčovú úlohu v budovaní a udržiavaní demokratických hodnôt a prosperujúcej spoločnosti," pripomína Božik a zdôraznil potrebu pripomínať si a nezabúdať na hodnoty slobody, demokracie a solidarity, ktoré stoja na základoch slovenskej štátnosti.

Od prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky uplynulo v stredu 32 rokov. Poslanci vtedajšej Slovenskej národnej rady ju prijali 17. júla 1992. Bolo to v čase, keď bolo Slovensko ešte súčasťou Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, ale už prebiehali rozhovory českej a slovenskej politickej reprezentácie o ďalšom usporiadaní zväzkov medzi Slovákmi a Čechmi. Výročie prijatia deklarácie je pamätným dňom Slovenskej republiky.