Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 8. júl 2024Meniny má Ivan
< sekcia Slovensko

ZMOS: Práca Cyrila a Metoda je základom, na ktorom stoja naše mestá

Na snímke bronzové súsošie sv. Cyrila, Metoda a Gorazda na Bratislavskom hrade 28. februára 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Združenie miest a obcí (ZMOS) na to poukázalo pri príležitosti piatkového sviatku svätých Cyrila a Metoda.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 5. júla (TASR) - Svätí Cyril a Metod zohrali kľúčovú úlohu pri formovaní našej národnej identity a dedičstva. Ich práca v oblasti vzdelávania, tvorby písma, kultúry a kresťanskej viery je základom, na ktorom stoja naše mestá a obce. Združenie miest a obcí (ZMOS) na to poukázalo pri príležitosti piatkového sviatku svätých Cyrila a Metoda.

Zároveň pripomenulo, že pre predstaviteľov miestnej samosprávy je tento sviatok pripomienkou zodpovednosti za zachovávanie a rozvíjanie kultúrneho dedičstva, ktoré nám svätí Cyril a Metod zanechali.

"Pre mestá a obce na Slovensku je tento sviatok príležitosťou pre posilnenie miestneho povedomia o našej bohatej histórii a kultúre. Mnohé mestá a obce sa aktívne podieľajú na udržiavaní povedomia o tomto sviatku prostredníctvom rôznych kultúrnych a vzdelávacích aktivít – cyrilo-metodských festivalov a slávnosti. Tieto aktivity pomáhajú zvyšovať povedomie o historickom a kultúrnom význame svätých Cyrila a Metoda medzi obyvateľmi a návštevníkmi našich miest a obcí," uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.